Raspitali smo se o ceni ogreva, prodavac nam otkrio gorku istinu: Evo zašto u jednom gradu plaćate znatno više

Ekipa Biznisa
Vreme čitanja: oko 1 min.

Na naše pitanje ,,kako je tako jeftinije", odgovorio nam je sa ,,da li ste kupovali u tom gradu?"

Foto: RINA

Ekipa Telegrafa istražila je tržište ogreva, kako bismo uporedili cene sa prošlom godinom, i donosimo vam srećnu vest - cena je u ovom momentu znatno niža.

Naime, prošle godine, metar hrasta i bukve bio je oko 9.000 dinara, dok je bagrem bio malo jeftiniji. Takođe, isečena i složena drva (u paletama) koštala su do 18.000 dinara.

- Ukoliko s druge strane, insistirate na oblicama, onda jedan metar takvih drva košta 12.000 dinara - dodao je tada naš sagovornik.

Situacija sada je znatno drugačija. Najpre, proverili smo situaciju u Smederevu.

Tamo je metar hrasta/bukve oko 7.000 dinara, odnosno 7.500 sa cepanjem. Što se tiče ostalih vrsta drveta, u ponudi ih nisu trenutno imali.

Slična situacija je i u Boru.

Metar cera i hrasta iznosi 7.500 dinara. Takođe, jedna paleta složenih drva košta oko 15.000 dinara.

Sledeća na redu bila nam je Velika Plana.

U Velikoj Plani, naišli smo u tom trenutku na najmanju cenu, odnosno 6.000 dinara po metru. Standardno, 500 dinara se dodaje ako kupac želi pocepana drva, a cena se odnosi na sve vrste.

Zašto plaćate više?

Budući da je cena u Smederevu prošle sezone dostigla i do 9.000 dinara po metru, pitali smo preduzetnika iz Velike Plane da li je upoznat sa razlogom.

- Da, visoke cene za to područje su karakteristične. Ljudi iz Smedereva često kupuju kod mene i to na veliko, pa im ja dajem ne po 6000 dinara metar, već znatno jeftinije, a oni posle isto to prodaju po većim cenama, Znate kako, svako se snalazi kako može - otkrio nam je on.

Koliko ste vi platili metar drva prošle, a koliko ove godine, napišite nam u komentarima.

(Telegraf Biznis)