Dragana uložila silne pare u mlekomat, ali nema ko da pije: Zbog poteza Šapčana morala da stavi katanac

Vreme čitanja: oko 2 min.

Đukanovići su mlekomat iz uvoza platili 7000, a laktofriz 800 evra

Foto: Dragan Grujić/Telegraf

Prvi i jedini mlekomat u Šapcu, otvoren krajem aprila ove godine, posle svega šest meseci je prestao da radi. Samo prvih nekoliko dana Šapčani su u većim količinama točili sveže mleko proizvedeno na farmi poljoprivrednog gazdinstva Đukanović sa Mišara. Vremenom je prodaja bila sve slabija pa su vlasnici na mlekomat "stavili katanac".

- U vreme posta prodavalo se najviše 4 litre za nedelju dana, a ovako 2 do 3 litre dnevno, retko kada više. Razočarana sam što je tako i dalje ne verujem da ljudi više vole mleko iz marketa od svežeg domaćeg mleka, ali mislim da više nećemo pokušavati da prodajemo preko mlekomata - rekla je Dragana Đukanović.

Tokom godine na farmi Đukanovića je najmanje 14 muznih, pa je njihovo gazdinstvo među većim proizvođačima u šabačkom kraju. Pre nego što su nabavili mlekomat bili su ubeđeni da potrošači više cene domaće sirovo mleko i da će se investicija isplatiti. Mlekomat iz uvoza su platili 7000, laktofriz 800 evra, a tekuće obaveze su troškovi zakupa prostora i porezi i doprinosi državi pošto su zbog prodaje mleka na mlekomatu morali da registruju preduzetničku radnju.

- Ne znam koliko u prodavnici košta litar mleka, na mlekomatu je koštalo 150 dinara. Mislim da nije problem u ceni. Mleko sa naše farme se ne može porediti sa mlekom iz tetrapaka sa polica marketa jer je sveže, od večernje muže, a kvalitet je redovno kontrolisan. Mislim da bez obzira na sve domaćice nisu bile spremne da menjaju navike jer je lakše da kupe u prodavnici nego da natoče na mlekomatu - kaže Dragana.

Mlekomat je jednostavan uređaj za potrošače, ali Dragana i ukućani su imali dosta posla oko održavanja pre nego što ga napune kvalitetnim mlekom.

- Hladno pranje, pa vruće pranje, potom hladna pa vruća dezinfekcija, sve smo radili po propisima. Prva tri meseca sam svakodnevno radila u tržnici u lokalu gde je mlekomat, da se nađem ljudima i objasnim kako aparat funkcioniše, da bi se navikli. Samo sam dangubila, ali nisam na gubitku jer sam usput prodavala dimljene sireve koje pravim, kao i zimnicu, a mlekomat ćemo verovatno prodati - rekla je na kraju.

(Telegraf Biznis)