Bez njega nema Badnjeg dana u komšiluku: Uprkos ceni od 65 evra po kilogramu proizvođači rade u tri smene
Ceni se poput suvog zlata, a bez njega se za Badnji dan ne može zamisliti u Hrvatskoj. Reč je o bakalaru koji se u Istri tradicionalno proizvodi "na belo". I ove je godine njegova cena porasla, no i dalje je tražena roba pa pogoni za njegovu peradu ne staju sa radom.
Samo mu latinsko ime Gadus morhua govori da nije primamljivog izgleda, ali jeste ukusa pa je jedna je od najčešćih riba na jelovniku. Bakalar se u Hrvatsku uglavnom uvozi iz Norveške, a njegov kvalitet se utvrđuje prema izgledu i mirisu.
- Treba imati lep, fini miris bakalar, na suvu ribu. Mora biti zlatno-žute boje, da nije crn. Da nema pega - objašnjava Aleksandar Stefanov, proizvođač bakalara na bijelo iz Višnjana.
Bakalar je ove godine nikad skuplji i nikad traženiji a pogoni za njegovu preradu se ne gase, piše HRT.
- Radimo u tri smene. Mi dosta napravimo dnevno, zavisi koliko je naručeno. Znači nekad može biti tona, tona i po a nekad i više - dodaje Petar Banko.
Uprkos ceni, kupci ne odustaju od te delicije pa će se on naći na svečanoj trpezi i ove godine.
Skuplji nego ikada
Ove je godine skuplji nego ikad pa kilogram suvog bakalara dostiže cenu i od 65 evra, a onaj "na belo" oko 20 evra.
"Skup je ali ga jedemo",
"Onaj ko ga voli, želi nek izvoli i neka plati",
"Ima članova porodice koji bez toga ne zamišljaju Badnji dan", neke su od reakcija građana Hrvatske.
Na povećanje cene uticala su razna kretanja na tržištu.
- Norvežani su jako strogi oko ulova. Smanjuju kvote pa delom raste cena već u početku kod ribara. Normalno porasla je i nafta, tako da su troškovi veći, transport je skuplji, objašnjava Aleksandar Stefanov.
(Telegraf Biznis)