Šta se dešava u Francuskoj? Dok cene rastu HRANA postaje simbol PODELE društva
Francusko tržište hrane je pod pritiskom rasta cena i sve dublje nejednakosti što, prema danas objavljenoj studiji instituta IDDRI, ugrožava stabilan i pravedan prehrambeni sistem u zemlji.
Studija pokazuje da je tržište u Francuskoj sve više podeljeno. S jedne strane nalaze se premijum proizvodi usmereni na zdravlje i ekologiju, dok s druge stoje jeftinije opcije ograničenog kvaliteta, prenosi Euraktiv.
Takva struktura tržišta, zajedno s trajnim rastom cena, produbljuje jaz između bogatijih i siromašnijih domaćinstava, dodaje se u izveštaju.
Cene hrane u Francuskoj će nastaviti da rastu, pod uticajem faktora poput klimatskih promena, energetskih troškova i čestih zdravstvenih kriza u stočarstvu, upozorava IDDRI.
Kako se navodi, prosečan godišnji rast cena hrane u periodu 2020-2024. dostigao je šest odsto, dok je u ranijim periodima bio manji od dva odsto.
U 2023. godinu su cene hrane u Francuskoj bile za 10 odsto veće od evropskog proseka.
Sve veća nesigurnost u snabdevanju i rast siromaštva dodatno opterećuju porodične budžete i izdatke za hranu, napominje institut.
Slične promene beleže se i u drugim državama Evropske unije.
"Visoki troškovi života i dalje pogađaju domaćinstva, a cene hrane nadalje rastu širom Evrope", upozorava predstavnik Evropske organizacije potrošača (BEUC) Samuele Tonelo.
Kako bi se ublažio pritisak, IDDRI predlaže politike koje podstiču zdraviju i održiviju ishranu, uz podršku najugroženijima.
Na nivou Evropske unije, Tonelo smatra da su potrebne sistemske promene, što podrazumeva i duboku reformu Zajedničke poljoprivredne politike (CAP).
(Telegraf Biznis/Tanjug)