• 1

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kula Beograd – Nova, omiljena turistička destinacija u prestonici

A. V.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Glavni grad Srbije ponovo može da se ponosi najvišom zgradom u regionu, sa čijeg vrha se kao na dlanu vidi sva njegova lepota

  • 1
Kula Beograd Foto: Promo/ Marko Edge

Kao što je to nekada bila Beograđanka, svojevremeno najviši neboder na Balkanu (101 metar, 23 sprata), Kula Beograd danas je novi, nezaobilazni simbol srpske prestonice (168 metara, 41 sprat), građevina koja je pomerila standarde u mnogim oblastima.

Sa vidikovcem od 360 stepeni na vrhu i ekskluzivnim događajima koji će se odigravati na prostranom platou u podnožju, Kula će biti obavezna destinacija na spisku svakog turiste, ali i omiljeno mesto susreta Beograđana svih generacija. Sa njenog vrha se pruža nezaboravan pogled na znamenitosti poput Beogradske tvrđave, Hrama Svetog Save ili Avalskog tornja. Vidi se sve od Zemuna do Vojvodine i od ravnice Novog Beograda do uličica Starog grada, a kad je nebo vedro najveće uživanje pružiće zalazak sunca iza Mosta na Adi.

Kula Beograd Foto: Promo/ Marko Edge

Posetiocima će biti zabavno da detaljnije istraže panoramu grada kroz teleskope, ali i putem tehnologije koja dosad nije viđena kod nas – kaleidoskopa. Oni će moći da potraže 80 lokacija širom grada – muzeje, spomenike, parkove i brojna druga obeležja Beograda, i o njima saznaju nešto više zahvaljujući multimedijalnom sadržaju na ekranima kaleidoskopa.

OVO JE NAJPRESTIŽNIJA BEOGRADSKA ADRESA

Jedan od najimpresivnijih pogleda je svakako ušće Save u Dunav, koje je bilo inspiracija autorima Kule. Naime, njena prepoznatljiva "izvijena" silueta, koju potpisuje renomirana međunarodna projektantska kompanija Skidmore, Owings & Merrill Global (SOM), nadahnuta je upravo ovim susretom dveju reka.

MISTERIJA 13. SPRATA

Čuveni hotelski i rezidencijalni lanac Marriott International prepoznao je Belgrade Waterfront i Kulu kao idealnu adresu za svoj najluksuzniji brend St. Regis. Na prvih 11 spratova nebodera u kom se ogledaju reke biće smešten hotel The St. Regis Belgrade, dok će se od 14. do 39. sprata nalaziti prvi St. Regis brendirani luksuzni stanovi u ovom delu Evrope.

Verovatno ste se zapitali čemu onda služi 13. sprat, ukoliko na njemu niko ne može odsesti? Ovaj sprat predviđen je za tehničke prostorije. Umesto uobičajenog 13. sprata, na 12. spratu predviđen je dupli nivo, a ovaj broj se ne nalazi na kontrolnoj tabli nijednog od 15 liftova, koliko ih ima u zgradi. Prema istraživanju najvećeg proizvođača liftova u Njujorku, 13. sprat je u skoro 90 odsto hotela izostavljen sa kontrolne table u liftu.


Kula Beograd Foto: Promo/ Marko Edge

Do liftova koji vode do vidikovca dolazi se pešačkim mostom iz Galerije. Dok čekaju jedan od liftova, koji za svega 25 sekundi stiže do vrha, posetioci mogu da pogledaju film o izgradnji novog simbola Beograda i Srbije. S obzirom na to da je reč o jednoj od malobrojnih zgrada u Evropi koja kroz samo 10 spratova postiže rotaciju od 90 stepeni, nije bilo moguće primeniti neki od gotovih tipskih sistema, tako da je kompletan fasadni sistem specijalno projektovan i proizveden za ovu zgradu.

ISTRAŽITE PONUDU STANOVA U BEOGRADU NA VODI

Fasada je sastavljena od skoro 14.000 staklenih i drugih panela, a do devetog sprata ugrađeno je specifično birds first staklo sa linijama vidljivim samo pticama, koje im pomaže da ne udare u zgradu. Specijalno projektovani sistemi "zid zavese" primenjeni su na podijumu i na "kruni" zgrade. Još jedna specifičnost fasadnih stakala je da maksimalno propuštaju svetlost, a smanjuju gubitak energije. Specijalni kranovi za čišćenje ugrađeni na vrhu izvlače se po potrebi i znatno će ubrzati ciklus čišćenja na oko 55 radnih dana.

PLATO ZA PREDAH, DRUŽENJE I ZABAVU

Sa završetkom Kule, Beograđani će pored Savskog trga, Savskog parka i Sava Promenade u okviru Belgrade Waterfront-a dobiti i Kula Plazu – još jedan savremeni javni prostor koji će postati omiljeno mesto susreta. Na prostranom multifunkcionalnom platou tokom cele godine će se održavati izložbe, koncerti i drugi ekskluzivni događaji koji potvrđuju status Beograda kao grada sa izuzetnom kulturnom ponudom.

Beograd na vodi Foto: Promo/ BW

-Ovaj grad privlači građane Srbije i Evrope svojom umetničkom i filmskom scenom već godinama. Kada smo dizajnirali Plazu, bili smo inspirisani urbanom kulturom Beograda, ali i njegovim prirodnim okruženjem i dugom istorijom - kaže Džon Vong, direktor kompanije SWA Group, koja je bila zadužena za dizajn Plaze.

Ovo će biti savršeno mesto za dnevni predah u hladu zelenila koje će pokrivati čak trećinu površine, a posebnu večernju atmosferu kreiraće specijalno osvetljenje. Rasveta i drugi elementi poput drvenih klupa specijalno su dizajnirani da se uklope u okolinu. Kula Plaza, kao i ceo Belgrade Waterfront, pravo je mesto da se uz veličanstvene projekcije na medija fasadi, koju čini više od 8 kilometara LED svetiljki, proslavljaju pobede naših sportista i obeležavaju značajni datumi i povodi.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pandurov

    31. januar 2024 | 09:18

    Svaka cast. Vidim je svakodnevno sa 30- ak kilometara udaljenosti, i to mi je sasvim dovoljno!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>