• 1
 ≫ 

Top 3 saveta: Kako da se za ove praznike malo odmorite od posla?

 ≫ 

Ne koristite odmor i praznike da biste završili "ono što vam je ostalo" od posla

  • 1

U ovom novogoišnjem podcastu "Kako si na poslu sa Anom i Vesnom" smo obe tu.

Savetujemo vam kako da za predstojeće praznike spavate više, radite manje (jer manje je više), otpustite klijenta, odustanete od nečega. Probajte da se diskonektujte se - telefon i notifikacije na off.

Pošto je ovo novogodišnja emisija pričaćamo malo o odmoru, jer nas, nadamo se, čeka neki, bar mali odmor tokom praznika.

Da li se trudite da imate potpuno slobodan dan ili da nege odete iako vam je posao težak i zahteva stalnu prisutnost?

Govorimo upravo o tome koliko je važno napraviti pauzu i odmoriti organizam kako ne bismo upali u zamku hroničnog umora, a takvi onda nismo produktivni.

U knjizi četvorosatna radna nedelja, Tim Feris objašnjava da: "Samo uverenje da ste završili sa poslom do sledećeg dana može da ubedi vaš mozak da pređe na nivo na kome može da počne da se puni za sledeći dan. Drugim rečima, pokušaj da izvučete malo više posla iz svojih večeri bi mogao da umanji vašu efikasnost sledećeg dana dovoljno da na kraju imate manje obavljenog posla nego da ste poštovali isključenje.

U prevodu, manje je nekad više.

Kako biste lakše sebi predstavili kako da radite manje, ova dva pitanja mogu da vam budu korisna?

- Da imate srčani udar i morate da radite dva sata dnevno, šta biste radili?

- Ako ste zaglavili pokušavajući da odlučite između više stvari koje se sve čine ključnim, kao što se svima nama dešava, pogledajte svaku redom i zapitajte se, ako je ovo jedina stvar koju danas postižem, da li ću biti zadovoljan svojim danom?

San je veoma važan, a često ga koristimo na uštrb posla. Mnogi ljudi spavanje shvataju olako. Nosimo svoj nedostatak sna kao bedž svoje požrtvovanosti i hvalimo se  time jer to onda znači da smo mnogo vredni.

Pravilno procenjeno, naše vreme za spavanje je jednako vredno kao i vreme kada smo budni. U stvari, odgovarajuća količina sna poboljšava kvalitet svakog minuta koji provedemo otvorenih očiju.

Manje od šest sati sna jedan je od najvećih faktora izgaranja na poslu.

Istraživanje rađeno u Americi kaže da mi žrtvujemo san u ime produktivnosti, ali ironično, naš gubitak sna, uprkos dodatnim satima koje smo uložili na posao, dovodi do više od jedanaest dana izgubljene produktivnosti godišnje po radniku, ili oko 2.280 dolara.

Nedostatak sna utiče na bolesti, gojaznost, njega nosimo na licu...

Dakle, za praznike - odmorite se, naspavajte se i diskonektujte se. Ne samo za praznike nego sada kad znate važonst toga, spavajte dovoljno uvek.

Naša novogodišnja želja vama je - radite manje jer manje je više i vidite šta možete da prekinete, izbacite, prestanete. Spavajte dovoljno - 7-9 sati dnevno i isključite se potpuno povremeno. Ugasite internet, sklonite telefon, idite u prirodu…

Budite nam dobro i u novoj godini. Mi smo tu sa korisnim informacijama i zanimljivim gostima.

Celu epizodu pogledajte na početku teksta.

Video: Odrekao se karijere kako bi gajio puževe: Iz Francuske se preselio u selo i sprema specijalitete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Izuzeće ne znači protivljenje

    14. januar 2022 | 14:25

    Novak nije protiv vakcinacije zašto mu podmeću da je antivakser. On ne sme da primi vakcinu iz medicinskih razloga koje je propisao proizvođač vakcine.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>