• 2

Veza na poslu - da ili ne? Da li ljubav može biti fatalna po vašu karijeru, otkriva nam psiholog i terapeut

Da li se veza na poslu može sakriti, i da li bi trebalo? Naš današnji gost je Josif Fidanovski, psiholog, terapeut, savetnik za partnerske odnose, član Evropske Seksološke Federacije (EFS)

  • 2

U novoj epizodi druge sezone podcasta "Kako si na poslu" razgovaramo o tome koliko ljubav utiče na naš posao i odnose sa kolegama, ali i da li koristimo seksualnost kako bismo bolje prošli u karijeri. 

Pričamo i o tome da li se veza može sakriti, kao i da li bi trebalo. I po čije zdravlje i posao je afera pogubna. 

Naš današnji gost je Josif Fidanovski, psiholog, terapeut, savetnik za partnerske odnose, član Evropske Seksološke Federacije (EFS).

Ukoliko se pitate zašto baš u našem podcastu razgovaramo s njim, odgovor je da i te kako ima razloga, jer kako pokazuju istraživanja, veze s kolegama su sve prisutne i mogu da utiču na posao. Naime, skoro 50% zaposlenih bilo ili je i dalje u ljubavnoj vezi sa kolegom ili koleginicom. Interesantan je i podatak da je čak 10% njih vezu krunisalo brakom.

Mnogi se međutim, i dalje kunu u geslo da “ne treba mešati posao i zadovoljstvo”.

Josif nam otkriva da li se može sakriti veza na poslu, odnosno, da li se ovakva ljubav osuđuje, smatra „zabranjenom” ili predstavlja dodatnu motivaciju i osnovu za bolju produktivnost.

Kažu da treba poštovati jednostavno pravilo – razdvojiti posao i emocije, ali kako?

U Srbiji ne postoje zvanični podaci koji bi potvrdili češće partnersko zbližavanje ako su osobe nekog određenog zanimanja, pričamo da li je to tačno.  Dodatno, prema statističkim podacima, rađenim na nacionalnom nivou, u Srbiji se svaki četvrti brak završi razvodom. Da li bismo mogli da kažemo da veće šanse za uspeh ima onaj brak gde ljudi rade slične/iste poslove pa se bolje razumeju ili se, ako ništa drugo, viđaju češće?

Sa terapeutom razgovaramo i o tome kako se ponašati na poslu kada dođe do raskida. 

Josif nam otkriva i sa kojim problemima kod njega dolaze po savet parovi ili pojedinci koji su u vezi na poslu. Ali i pojašnajva i zašto menadžmentu kompanije smeta ljubavna veza na poslu, ako nema nepotizma, i ako su partneri zaposleni u istom "rangu", te nema sukoba interesa.

Za kraj daje savet kako da se što bolje napravi balans, odnosno kako da se ponašaju kolege na poslu koje su u ljubavnoj vezi, a da ne remete korporativnu kulturu, ili kolektiv.

Pratite "Kako si na poslu" podcast i na Youtube, Spotifaj, Epl i Gugl platformama:

RSS i Google: Kako si na poslu

Spotifaj

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vapaj

    14. oktobar 2022 | 08:47

    Sve sto ja znam na mom poslu od veza( stavi- vadi) bilo je brak pa razvod. KRAJ

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>