• 0

U Beču se iskorišćava svaki metar kvadratni: Na centralnom groblju niče solarna elektrana

Ako živite u Beču, možete postati vlasnik dela solarne elektrane za svega 475 evra

  • 0
posao, solarni paneli

Foto: Pixabay

Već deset godina u Beču postoje tzv. „građanske-solarne elektrane“ koje sprovodi bečko preduzeće za snabdevanje energijom „Wien Energie“. Svako može da učestvuje u finansiranju solarnih postrojenja i za iste da dobije vaučer od Grada. Na proleće ove godine solarno postrojenje biće postavljeno na 29. lokaciju i to na Centralnom groblju u Beču.

Novo fotonaponsko postrojenje sa 1,4 megavata snage biće treće po veličini. Postrojenje bi sa radom trebalo da počne na proleće i da proizvodi struju za oko 570 domaćinstava. Bečlije mogu da kupe solarne pakete i da tako sufinarsiraju elektranu.

Sa novom elektranom u Beču i Donjoj Austriji biće ukupno 29 lokacija sa solarnim panelima, koje sufinansira više od 10.000 građana sa oko 38 miliona evra.

Novi oblik građanskog učešća u finansiranju solarnih postrojenja veoma je prihvaćen kod stanovništva. Rekord drži prva građanska elektrana na prostoru preduzeća Wien Enegrie Donaustadt čije je sufinansiranje „razgrabljeno“ za 26 sati. Građani su pre deset godina mogli da kupe jedan ili više panela već od 475 evra. Gradski čelnici su tada objasnili da sa ovakvim modelom finansiranja i oni građani koji nemaju mogućnost da postave panele na sopstvene lokacije mogu aktivno da se priključe širenju obnovljivih energija.

Ukupno 28 lokacija sa „građanskim elektranama“ isporučuju snagu od 20,5 megavati struje, čime 8.400 domaćinstava može da se snabde sunčevom energijom. To je godišnja ušteda od 12.000 tona ugljen-dioksida.

Video: Učenici ITHS-a unapredili solarni panel, inovativan način uštede energije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>