• 0

Domaća kompanija Green Energy 360 lansirala solarne panele: "Isplativost za 5 godina"

Period isplativosti je oko pet godina posle čega se dobija besplatna energija

  • 0

Domaća kompanija Green Energy 360 predstavila je pilot projekat uvođenja solarnih elektrana na benzinskim stanicama.

U okviru prve faze, Green Energy je u saradnji sa kompanijom Naftna industrija Srbije (NIS) postavio solarne panele na Gazprom benzinskoj stanici "Stari Banovci".

Proizvedena struja najvećim delom će se koristiti za potrebe pumpi uz razmenu sa distributivnom električnom mrežom. Konkretno, u periodima kad je proizvodnja elektrane veća od potrebe stanice višak će se isporučivati u distributivnu električnu mrežu. Po istom prinicipu, kada je proizvodnja nedovoljna, električna energija će se preuzeti iz mreže.

"Čast nam je da smo kompanija koja je partner NIS-a. Danas smo otvorili jednu od pumpi koja je počela da radi u sistemu prozjumera. Reč je o pilot projektu od osam elektrana. NIS ima najstrože zahteve po pitanju procedura, a mi smo prošli sve kriterijume i odgovorili na zahteve", rekao je Vladan Komatović, generalni direktor kompanije Green Energy 360.

Prema njegovim rečima, cena energije na svetskom tržištu raste, što je idealan trenutak da se postavljaju solarni paneli za čije sisteme su komponentne jeftinije, naričito što to omogućava i zakonski okvir.

"Prednost solarnih sistema je što mogu da se primene i na kućama tj. domaćinstvima, kao što to funkcioniše kod manjih odnosno velikih firmi. Period isplativosti je oko pet godina posle čega se dobija besplatna energija tokom čitavog dana", rekao je Komatović.

Gaspromovu benzinsku stanicu, posetila je i ministarka energetike Zorana Mihajlović koja je poručila da su kompanije i država partneri jer se samo tako može doći do rezultata u energetskoj tranziciji.

Kako je rekla, NIS uvođenjem solarnih panela štedi 15 odsto energije.

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev istakao je da su i u ovo izazovno vreme prioriteti te kompanije stabilno snabdevanje tržišta, obezbeđivanje novih izvora energije i veća energetska efikasnost.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>