• 0

Zelena energija putem solarnih panela: "Srbija će do kraja 2022. imati tri puta veću proizvodnju"

"Ova mera je važna i za privredu, za kompanije koje imaju veliku potrošnju električne energije i plaćaju visoku cenu struje", naglasila je državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva

  • 0
Solarni paneli, solar panels

Foto: Tanjug/AP

- Izmenama propisa stvoreni su uslovi da građani i komercijalni kupci mogu da proizvode zelenu energiju postavljanjem solarnih panela, a Srbija će do kraja godine imati tri puta veću proizvodnju električne energije iz solarnih panela zahvaljujući olakšanim procedurama i subvencijama Ministarstva rudarstva i energetike - izjavila je državna sekretarka ovog ministarstva, Jovanka Atanacković.

Ona je podsetila da je lani usvojen Zakon o obnovljivim izvorima energije koji je uveo kategoriju kupca-proizvođača električne energije, a zatim i odgovarajuća uredba, čime je pojednostavljena procedura dobijanja tog statusa, saopštilo je Ministarstvo rudarstva.

- Uredbom je pojednostavljena procedura za domaćinstva koja žele da stave solarne panele, tako što je umesto nekadašnjih 20 koraka i više od šest meseci čekanja, procedura svedena na to da oni kupe panele, postave ih na krov i onda licencirani inženjer pregleda instalacije, da izjavu da je to u redu, a zatim se zaključi ugovor o kupcu-proizvođaču sa EPS snabdevanjem i priključi se na mrežu. Ta procedura sada traje nekoliko nedelja i vrlo je efikasna - napominje sekretarka.

Naglasila je da je ova mera važna i za privredu, za kompanije koje imaju veliku potrošnju električne energije i plaćaju visoku cenu struje, naročito u vremenu globalne energetske krize, jer će na ovaj način moći da smanje svoje račune, ali i da postanu energetski sigurne.

Atanacković je istakla da je pre uvođenja pozicije kupca-proizvođača, za proteklih 10 i više godina, Srbija imala tek 11 megavata struje iz solarnih panela.

- Do kraja godine očekujemo da ćemo imati tri puta više megavata struje iz solarnih panela. Do danas je zvanično upisan 131 prozumer u registar i svakoga dana vidimo povećanje tog broja, dok na čekanju imamo još oko 25 megavata koji će se takođe priključiti - navela je.

Podsetila je da Ministarstvo daje subvecnije za postavljanje solarnih panela snage do šest kilovata, tako što finasira polovinu te investicije, jer po 25 odsto troškova snose država i lokalna samouprava. Prema njenim rečima, donošenje strateških dokumenata u energetici je važno kako bi se postigla energetska bezbednost uz smanjenje emisije štetnih gasova u narednim decenijama.

- Nedavno smo predstavili prve scenarije Nacionalnog integrisanog energetskog i klimatskog plana koji će doprineti kvalitetnijem i zdravijem životu svih naših građana, uz obezbeđivanje energetske sigurnosti i bezbednosti. Nažalost, Srbija danas ne proizvodi dovoljno energije za sopstvene potrebe i plan predviđa velike investicije u energetski sektor, naročito u obnovljive izvore - istakla je dalje državna sekretarka, dodajući da će Srbija realizacijom plana do 2030. imati 40% manju emisiju štetnih gasova, kao i 40% veće učešće obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije.

Podsećamo, EK je juče odobrila program nemačke vlade, vredan 3 milijarde dolara, a usmeren ja klimatske ciljeve.

Video: Male solarne elektrane niču na krovovima u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>