• 4
 ≫ 

Odobren program nemačke vlade od 3 milijarde evra: Da li je ovo budućnost?

 ≫ 

Komisija je ocenila da je ovaj program u skladu s pravilima EU

  • 4
Germany Nemačka izbori Foto: Tanjug/AP

Evropska komisija je objavila danas da je odobrila program nemačke vlade od 3,0 milijarde evra, za podršku programima daljinskog grejanja zasnovanog na obnovljivoj energiji, i energiji iz otpada, koji će, kako je navedeno, pomoći Nemačkoj i EU da ostvare klimatske ciljeve.

Šema vredna 2,98 milijardi evra ima za cilj promovisanje zelene energije tako što će do 2028. godine nuditi bespovratna državna sredstva za nove mreže daljinskog grejanja, koje koriste najmanje 75 posto iz obnovljive energije i toplotne nergije iz otpada, ili za projekte dekarbonizacije postojećih mreža toplana, prenosi Rojters.

Komisija je ocenila da je ovaj program u skladu s pravilima EU, koja zahtevaju da državna pomoć bude "neophodna i odgovarajuća", jer bi se bez nje nova postrojenja za daljinsko grejanje verovatno temeljila na fosilnim gorivima koja zagađuju, ili takvih investicija možda uopšte ne bi bilo zbog potrebnih velikih ulaganja i niskih prihoda.

- Ovom merom Nemačka će moći da poveća udeo obnovljive energije i toplotne energije iz otpada u sektoru grejanja, čime će značajno smanjiti emisije štetnih gasova - navela je šefica EU za politiku konkurencije, Margret Vestager, u saopštenju.

Očekuje se da će nemačka šema podržati instaliranje 681 MW kapaciteta za proizvodnju toplotne energije iz obnovljivih izvora godišnje i da će pokriti do 40 posto investicionih troškova projekata koji se kvalifikuju za podsticaje.

Inače, daljinsko grejanje se tumači kao budućnost grejanja gradova u Evropi.

Sa druge strane, maloprodaja u Nemačkoj zabeležila je najveći pad od 1994. Trgovci na malo su prvu polovinu 2022. završili s najvećim padom prodaje na godišnjem nivou u poslednje skoro tri decenije, pošto inflacija, rat u Ukrajini i pandemija uzimaju danak, pokazuju najnoviji statistički podaci.

Osim toga, nabavka sirovina i dalje je veliki problem za proizvođače iz te zemlje.

Video: Hrvatska danas dobija ”zeleno svetlo” za ulazak u Evrozonu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prekookeanski tanker zagađivač

    2. avgust 2022 | 17:59

    Nemačka takođe reaktivira sve termoelektrane na ugalj (koje se bile ili zatvorene ili na stend baju režimu) po naređenju ministra privrede Habeka, predsednika partije Zelenih koji je ujedno i ministar za klimatska pitanja.

  • Перагеније

    2. avgust 2022 | 20:50

    Дош'о задњи свет - Немачка ЗАЈМИ... Где ће сад Мика који је причао да кад дође смак света он оде у Немачку?...

  • Gradjanin

    3. avgust 2022 | 10:19

    Definitivno idemo ka restartu sveta kakvog smo poznavali !!! Gospodari kapitala a njih je jako malo ce sve da urede tako da cemo i steuju i goriva i gas i hranu i sve ostalo placati direktno njima, drzave ce postati statisti i nece se nista pitati. Prosli amo i srednji vek i feudalizam i kapitalizam sada nam sleduje promena gde ce narod biti kao rob. Sve na zeton, kupis i ako hoces ili mozes platis struju gas hranu i sve osfalo... narod u svetu je postao toliko bedan i nesvestan sta ga ocekuje. SF filmovi koje smo gledali kad ljudi sa cipovima kupuju vreme da bi ziveli prestaju da budu fantazija

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>