• 14
 ≫ 

Kuvajte u ekspres loncu, puštajte pune mašine, spuštajte roletne: 4 bitne preporuke za štednju

 ≫ 

Sve zemlje sveta se suočavaju s energetskom krizom, te se apeluje i na kompanije i na građane da vode računa o resursima, a Srbija nije izuzetak

 • 14
Struja štednja struje

Foto: Shutterstock

U cilju smanjenja potrošnje struje, Ministarstvo rudarstva i energetike donelo je predloge preporuka za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva.

Sve zemlje sveta se suočavaju s energetskom krizom, neke u manjem, neke u većem procentu, ali sve imaju zajednički cilj: da uštede što je više moguće, jer je pred nama duga zima.

Posebno je važan predlog preporuke da sva javna preduzeća u Srbiji naprave plan uštede potrošnje, a da ona koja su u energetskom sektoru - dodatno naprave planove za smanjenje gubitaka distributivne i prenosne mreže.

Danas prepodne tim povodom se oglasio i predsednik naše zemlje, Aleksandar Vučić, rekavši da "smo juče dali 2,4 miliona evra za uvoz struje, te da nas čekaju teška jesen i još teža zima".

Takođe, Vučić je obavestio javnost da će država uskoro "izaći" s merama koje su vezane za uštedu električne energije.

U dokumentu, objavljenom na zvaničnom sajtu resornog ministarstva, između ostalog su navedene ove 4 preporuke koje bi domaćinstva u Srbiji trebalo da usvoje, zarad smanjenja potrošnje električne i toplotne energije.

Ušteda na toploj vodi

Korišćenje bojlera za pripremu tople vode samo kada je potrebno, termostat bojlera podesiti na temperaturu zagrevanja do 60°C.

Ušteda na rashladnim i grejnim uređajima

Postavljanje frižidera na 4°C, a zamrzivača na -18°C, kako bi se obezbedio optimum u potrošnji; zatim, razumno korišćenje grejnih uređaja u domu; u toku dana koristiti sunce što više za osvetljenje, kao i za zagrevanje prostora u grejnoj sezoni, a tokom noći spustiti roletne i navući zavese; ne pokrivati grejne elemente i uređaje nameštajem ili odećom jer na taj način emituju manje toplote.

Ušteda kod mašina za pranje veša i suđa

Koristiti mašinu za pranje sudova i veša tek kada je puna, jer je energetski mnogo efikasnije; izbegavati sušenje veša u sušilicama, već veš sušiti na vazduhu; treba koristiti program na nižim temperaturama pranja jer se tako može uštedeti značajna količina energije.

Veš mašina, mašina za veš

Foto:Shutterstock

 

Ušteda energije kod pripreme hrane

Ova tema je malo kompleksnija i podrazumeva sledeće:

- treba kuvati u poklopljenoj posudi jer se tako štedi do 20% energije, takođe treba koristiti posude koje su veličinom srazmerne grejnoj površini kako bi se izbegao gubitak od 20% energije;

- kada voda proključa, jačinu grejanja posude treba smanjiti na najnižu moguću temperaturu pri kojoj će voda da nastavi da ključa; na ovaj način može se uštedeti i do 60% energije;

- najekonomičnije kuvanje obavlja se u ekspres loncu, kojim se vreme kuvanja i utrošena električna energija smanjuju za dva do tri puta;

- isključivanjem rerne 10 minuta pre kraja pečenja može se uštedeti do 20% energije;

- prilikom korišćenja rerne, poželjno je što manje je otvarati, jer se pri svakom otvaranju vrata rerne izgubi 20% toplote.

Video: Vučić: Uskoro mere za uštedu struje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Anonymus

  30. avgust 2022 | 23:05

  Pre mesec - dva, rečeno je da imamo energenata i zaliha, da neće biti mnogo problema... onaj buzdovan, smenjen - 'nako, nije on doprineo svojim neznanjem situaciji u kojoj se EPS našao, sad je ovo pokušaj da se buzdovan opravda i situacija prebaci na Ukrajinski krizu... Tražim objašnjenje šta smo mi to uopšte proizvodili, (barem je tako zvučao ekonomski tigar) kada sad sve poskupljuje, nedostaje, krizira, dokle više laži??!!!

  54
  5

  Podelite komentar

 • Јована

  30. avgust 2022 | 23:30

  Све ово већ радим. Осим експрес лонца, али то је навика. Логични су савети, и без ове кризе треба тако да се понаша.

  44
  5

  Podelite komentar

 • Dule

  30. avgust 2022 | 23:07

  Kupujte milikec sveće a ko se greje na struju da pripremi ambasador ćebe više komada

  24
  4

  Podelite komentar