• 0

Osnivač Patagonije poklonio kompaniju vrednu 3 milijarde dolara: Zemlja je naš jedini akcionar

Patagonija prodaje odeću za planinarenje i aktivnosti na otvorenom u više od 10 zemalja

  • 0

Kompanija Patagonija, koja prodaje odeću za planinarenje i aktivnosti na otvorenom u više od 10 zemalja, predata je u ruke dobrotvornog fonda za borbu protiv klimatske krize.

Naime, vlasnik kompanije, Ivan Čojnard, odlučio je da preduzeće vredno oko tri milijarde dolara, posveti projektima i organizacijama zaštite prirode.

U pismu o toj odluci, objavljenom na veb stranici Patagonije u sredu, Čojnard je napisao:

"Iako dajemo sve od sebe da rešimo ekološku krizu, to nije dovoljno. Trebalo je da pronađemo način da uložimo više novca u borbu protiv krize, a da pritom zadržimo vrednosti kompanije netaknute. Jedna opcija je bila da se proda Patagonija i donira sav novac. Ali nismo mogli biti sigurni da će novi vlasnik zadržati naše vrednosti ili zadržati naš tim ljudi širom sveta zaposlenim", navodi na početku svog obraćanja Ivan i dodaje:

"Drugi put je bio da se kompanija iznese u javnost. Kakva bi to katastrofa bila. Čak su i javna preduzeća sa dobrim namerama pod prevelikim pritiskom da stvaraju kratkoročnu dobit nauštrb dugoročne vitalnosti i odgovornosti".

Stoga, akcije privatne kompanije sada će biti u vlasništvu fonda fokusiranog na klimu i grupe neprofitnih organizacija, nazvanih Patagonia Purpose Trust i Holdfast Collective.

"Svaki dolar koji se ne reinvestira nazad u Patagoniju biće podeljen kao dividende za zaštitu planete", dodaje u svom obraćanju vlasnik kompanije.

Na ovaj način, Patagonija očekuje da generiše i donira oko 100 miliona dolara godišnje u zavisnosti od zdravlja poslovanja.

Kao sertifikovana B-Corp i California Benefit Corporation, Patagonija, već donira jedan odsto svoje prodaje svake godine aktivistima.

Manje od 6.000 kompanija širom sveta ima sertifikat za B-Corp poslovanje, koji dobijaju na osnovu ispunjenja strogih ekoloških, društvenih i standarda upravljanja, kao i standarda koje postavlja B Labs.

Nakon što je u sredu obavestila svoje zaposlene o ovom potezu, kompanija je ažurirala svoju veb stranicu i navela da je "Zemlja sada naš jedini akcionar" prenosi Cnbc.

Video: Dostupna i čista energija, jer planeta Zemlja nema alternativu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>