• 0
 ≫ 

Svet napreduje u pogledu obnovljive energije: Srbija visoko na listi

 ≫ 

Nalazi se na četvrtom mestu prema izveštaju Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu

  • 0
Solarni paneli, solar panels

Foto: Tanjug/AP

Prema izveštaju Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu, Srbija deli četvrto mesto sa Gruzijom, na listi 17 država regiona, koje pokazuju napredak u korišćenju obnovljivih izvora energije.

Iako naša zemlja koristi značajno manje kapacitete u odnosu na prve tri, prema Nacrtu integrisanog energetskog i klimatskog plana koji će početkom oktobra biti na javnoj raspravi, Srbija bi trebalo da do 2030. godine iz obnovljivih izvora dobija 40 odsto energije

Kako piše RTS, više od dve trećine ukupno proizvedene električne energije u Srbiji je iz goriva koje zagađuje životnu sredinu i zagreva planetu. Nakon što je krajem prošle decenije izgrađeno devet vetroparkova, nema većeg pomaka ka čistoj energiji.

"Od 2019. godine dolazi do stagnacije u proširivanju kapaciteta za korišćenje energije vetra i drugih obnovljivih izvora. U susret Konferenciji stranaka o klimatskim promenama (Conference of the parties – COP27) jasna je poruka investitorima i zemljama u regionu da moraju da se povećaju kapaciteti za korišćenje obnovljivih izvora energije i napori za usvajanje i primenu politika iz ove oblasti", navodi Goran Vreljanski iz Svetske organizacije za zaštitu prirode.

Iako Srbija ima više solarnog potencijala nego Nemačka, Poljska ili Češka, te zemlje proizvode mnogo više energije od sunca od nas, i u tome vide računicu.

"Trenutno kako merimo električnu energiju nije samo procenat proizvedene energije iz obnovljivih izvora već je i takozvano 'deklapovanje'. To je situacija kada u zemlji iz godine u godinu raste BDP, a pri tome emitujete sve manje i manje ugljen-dioksida, odnosno imate sve manje zagađenje. To se ne dešava samo u najrazvijenijim zemljama, već i u srednje razvijenim, čije su ekonomije slične našoj. Treba da očekujemo da se tako nešto i ovde desi, ali za to su potrebni konkretni planovi", kaže Vladimir Đurđević, profesor na Fizičkom fakultetu u Beogradu.

Kako stručnjaci navode, krize predstavljaju vreme kada se pronalaze nova rešenja.

"Razvoj ide u tri pravca: privatne investicije koje su uglavnom vetroelektrane i solarne elektrane i u ovom času se razvija oko 14 gigavata projekata elektrana iz obnovljivih izvora energije", kaže Branislava Jovičić, urednica portala Balkan Green Energy News.

Drugi pravac, dodaje, čini državni EPS koji je, posle godina neinvestiranja u postrojenja, napravio plan razvoja, a fokus njihovih planova je na vetroelektranama odnosno na solarnim elektranam na napuštenim kopovima.

"Treći pravac čine građani i privreda koji razvijaju solarne elektrane za sopstvenu potrošnju", objašnjava Branislava Jovičić.

Takođe, veliki potencijal su i srpski krovovi. Sa samo 10 odsto pokrivenosti solarnim panelima dobilo bi se dovoljno električne energije za šest miliona domaćinstava.

Video: Male solarne elektrane niču na krovovima u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>