• 0
 ≫ 

Da li ostavljanje grejnog tela, upaljenog ceo dan, zaista štedi novac? Stiže odgovor stručnjaka

 ≫ 

Ostaviti termostat uključen ceo dan ili samo povremeno? Pitanje je sad...

  • 0
grejanje, grejalica, zima, Struja štednja struje Foto: Shutterstock

Jesen je uveliko tu i temperatura lagano pada, ali je zbog mera štednje ove godine početak grejne sezone u Beogradu pomeren - sa 15. oktobra na, kako je najavljeno, poslednji dan istog meseca.

Doduše, oni koji se ne oslanjaju na centralno grejanje, već pale svoje radijatore i peći. A kada pričamo o etažnom grejanju, da li je istina da ako ono radi ceo dan - štedi novac?

Kao i za mnoge druge stvari, odgovor nije jednostavan.

Stručnjaci sugeršu da je ostavljanje grejanja "na laganom" tokom celog dana, zarad uštede, zapravo samo mit. Drugim rečima, to vam neće pomoći u nameri da sačuvate više novca u džepu.

S jedne strane, ako ostavite grejanje uključeno ceo dan, kotao će morati da radi kako bi održavao temperaturu na zadatom nivou, a energiju ćete trošiti ceo dan u poređenju sa podešavanjem da grejanje krene u odabrano vreme.

Međutim, ako je dom hladniji, trebaće vam više energije da ga zagrejete kada dođete i uključite grejanje. Stoga savetuju korišćenje tajmera, koji omogućava da se grejanje uključuje i isključuje po potrebi. Takođe, tada ne morate brinuti da li ćete zaboraviti da isključite grejanje.

Mnogi stručnjaci su saglasni da je najvažnija stvar koju treba uzeti u obzir kada pričamo o efikasnom grejanju kuće - otkriti to gde toplota "izlazi". Naime, u domu sa dobrom izolacijom, biće potrošeno manje energije nevezano za to da li ostavljate grejanje ceo dan ili koristite tajmer.

Što su gubici toplote manji, to ćete potrošiti manje energije za postizanje prijatne temperature.

klima uređaj, grejanje hlađenje, Struja štednja struje Foto: Shutterstock

Inače, pod centralnim grejanjem se najčešće podrazumeva sistem "na daljinu", gde su gradske toplane posrednici, dok se etažnim grejanjem smatra postavka u kojoj je centralni kotao u sklopu stambene jedinice.

Postoje različiti tipovi kotlova u zavisnosti od vrste ogreva, te oni mogu biti električni, gasni, na tečna ili na čvrsta goriva.

Ono što su prednosti centralnog grejanja, tj. kada ste priključeni na gradsku toplanu, jesu usklađena temperatura u svim prostorijama, obezbeđeno održavanje sistema i fiksni troškovi. Ali, to plaćate cele godine i zavisite od početka rada toplana.

S druge strane, prednosti etažnog grejanja su to što ne zavisite od toplane, imate kontrolu nad tim kada će grejanje biti uključeno i koliko, a možda najbitnije od svega - ne plaćate račune tokom cele godine.

Video: Ovo je grad u koji je uloženo najviše sredstava EU

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>