• 5

Tamna strana LED svetla: Jeste dugovečnije i štedljivije, ali kako utiče na nas?

Američko udruženje AMA navodi da trajno izlaganje mrežnjače i sočiva plavom svetlu LED dioda može povećati rizik od katarakte i degeneracije makule

  • 5
lux kuća Foto: shutterstock.com

U vreme kada se naširoko priča o energiji i uštedi energije, pravi je momenat da se osvrnemo i na LED sijalice, koje važe za bolje, isplativije, štedljivije. Ova svetla su, iz tog razloga, i sve popularnija kod nas.

Međutim, da li su LED sijalice zaista korisnije i bez mane?

Malo ko, zapravo, zna da LED sijalice mogu da budu uzročnici i raznih problema. U moderno doba, one se nalaze posvuda - od domova do ulične rasvete, i mada skuplje u prvi mah, važe za dugovečnije, te im se kupci iznova vraćaju.

S druge strane, malo se priča o nekim negativnijim stranama LED svetala. Naime, tačno je da su ovakve sijalice daleko štedljivije od klasičnih - do čak 75 odsto. Recimo, LED sijalica od 11 vati uspeva da proizvede nivo osvetljenosti uporediv sa 50 vati klasične sijalice sa užarenim vlakom. 

Ne treba smetnuti s uma ni CFL sijalice koje takođe dolaze kao štedljivo rešenje.

Ipak, vratimo se na LED, i koji je to problem u vezi s njima? U pitanju je tip svetlosti koji ove sijalice proizvode, a koji je specifičnog "širokog belog" spektra, te je manje prirodan u poređenju sa pređašnjim aktuelnim rešenjima.

Naučnike brine taj nepovoljni efekat osvetljenja na prirodne ekosisteme, ali i na ljude koji žive u oblastima gde se koristi veliki procenat LED kućnog i uličnog osvetljenja. U analizama se otišlo i korak dalje.

Američko medicinsko udruženje (AMA) je 2016. godine objavilo rad u kojem se navodi da LED tehnologija može imati negativan uticaj na zdravlje ljudi, jer emituje svetlost iz kratkotalasnog, visokoenergetskog plavog i ljubičastog kraja spektra vidljive svetlosti.

Kako se dalje ističe, ovaj svetlosni opseg kontroliše naš ciklus spavanja, a ispravna ekspozicija je važna za održavanje našeg cirkadijalnog ritma - zaduženog za regulisanje brojnih neourohumoralnih procesa u mozgu. Stoga, dodaje se, ne čudi što se neki ljudi žale na svrab, crvenilo u očima ili na blage glavobolje, nakon neprestanog izlaganja LED svetlu.

Led sijalica, sijalice Foto: Pixabay

Takozvanu plavu svetlost LED sijalice emituju bez obzira na vrstu i toplinu, ali je uvek bolje izabrati topliju varijantu, jer je tu emisija redukovana.

Udruženje AMA dalje navodi da trajno izlaganje mrežnjače i sočiva plavom svetlu LED dioda može povećati rizik od katarakte i degeneracije makule, povezane sa uzrastom. Studije dodatno pokazuju da svetlost koju emituju LED diode može izazvati promene na mrežnjači.

Svoj stav o ovom pitanju je iznela i Nacionalna agencija za bezbednost hrane, životne sredine i zdravlja na poslu u Francuskoj, koja takođe tvrdi da plavo svetlo u LED osvetljenju može da ošteti mrežnjaču oka i poremetiti biološki ritam i ritam spavanja čoveka.

Ovo se, pritom, ne odnosi samo na LED sijalice, već i na LED ekrane. Mada, treba imati u vidu da noviji telefoni i monitori dolaze sa softverskim filterima koji redukuju količinu štetne plave svetlosti, poput Night light opcije na Windows-u ili Night Shift opcije na Ajfon uređajima.

Video: Jedna žena na godišnjem nivou izdvoji do 2.000 evra za higijenske proizvode za menstrualni ciklus

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nenad

    19. oktobar 2022 | 09:42

    Le sijalicama zameram što se vrlo brzo kvare. Neke crknu još prve godine, retko koja pređe 2. I to kupljene u renomiranim radnjama, Eglu ili XenonLIght. Garancija je dve godine, ispoštuju oni to pa mi daju novi besplatno, ali ne radi se o tome. Treba neko telo na državnom nivou da vodi računa o kvalitetu šta se sve uvozi. Verovatno takva rasvetna tela koja se brže kvare su u opasne i po zdravlje

  • Kass

    19. oktobar 2022 | 09:51

    LED je zakon i to žuto svetlo...

  • Boža zemunac

    19. oktobar 2022 | 11:11

    Ne cenim LED. Obične sijalice su zakon.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>