• 3

Saudijci podižu neverovatan eko grad: Nema automobila i štetnih emisija, svuda možete peške

Projekat ima za cilj izgradnju futurističkog prostora za rad, igru i stanovanje, koji pokreće veštačka inteligencija

  • 3

U severozapadnoj provinciji Tabuk, u Saudijskoj Arabiji, počela je izgradnja projekta mega grada po imenu Line, odnosno Linija.

Na video snimku koji je podelila kompanija OT Sky sa sedištem u Saudijskoj Arabiji, može se videti kako bageri počinju sa radom na ovom velikom projektu, kopanjem širokih rovova u pustinji.

Linija, koja će biti široka samo 200 metara, ali duga 170 kilometara, biće prvi grad na svetu koji će se napajati obnovljivom energijom, uključujući energiju vetra, sunca i vodonika.

Kako piše Secret Flying, stanovnici će živeti u međusobno povezanim zajednicama kojima će upravljati veštačka inteligencija, dizajnirana da koegzistira sa prirodom.

Kada radovi budu završeni, Saudijska Arabija očekuje da će grad bez automobila i nulte emisije štetnih gasova postati dom za čak 9 miliona ljudi.

Linija je, međutim, tek jedan u nizu projekata koji čine ogroman Neom projekat, vredan 500 milijardi dolara.

Projekat ima za cilj izgradnju futurističkog prostora za rad, igru i stanovanje, koji pokreće veštačka inteligencija i gde će sve biti dostupno, kako se navodi, "u roku od pet minuta" ako idete peške. Takođe, efikasna mreža javnog prevoza će omogućiti da sa jednog kraja grada na drugi kraj stignete za samo 20 minuta.

Od svog objavljivanja 2017. godine, projekat Neom je postavio visoke kriterijume, zbog predloženih ideja poput letećih taksija i robotskih sobarica. Istok definitivno "ima sluha" za tu vrstu tehnologije i razvoja, budući da su u Tokiju već neko vreme popularne robotske konobarice, a ideja je da se "oforme" i robotske sobarice.

 

Secret Flying dalje piše da je plan Saudijske Arabije da stvori urbanu utopiju - toliko ekstravagantan - da čak ni oni koji rade na projektu još ne znaju da li se ikada može ostvariti u punom obimu.

Video: Koliki je milion dolara u kvadratima? U Monaku za te pare ćumez od 15, u Beogradu vila od 500m²

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena CH

    30. oktobar 2022 | 08:34

    Joj vestacka inteligencija i priroda !?😱Najebali smo kad pocnu da se svete i jedna i druga!

  • klaus

    30. oktobar 2022 | 09:33

    klaustrofobicno!odvratno!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>