• 0
 ≫ 

Indija pozvala bogate države da ispune obećanje: 100 milijardi dolara "lebdi" u vazduhu od 2009. godine?

 ≫ 

Razvijene zemlje obećale su 2009. godine 100 milijardi dolara godišnje do 2020. godine kako bi pomogle zemljama u razvoju da se izbore sa posledicama klimatkih promena

  • 0
planeta, klimatske promene Foto: Freepik

Indija je pozvala danas bogate države da ispune svoje obećanje da će obezbediti 100 milijardi dolara godišnje zemljama u razvoju za finansiranje borbe protiv klimatskih promena i apelovala na njih da povećaju taj iznos za naredne godine na klimatskoj konferenciji UN sledeće nedelje.

Razvijene zemlje, koje su najodgovornije za globalno zagrevanje, obećale su 2009. godine davanje u iznosu od 100 milijardi dolara godišnje do 2020. godine kako bi pomogle zemljama u razvoju da se izbore sa posledicama klimatkih promena.

Ta obaveza još uvek nije ispunjena, što izaziva nepoverenje i odsustvo volje među nekim zemljama u razvoju da ubrzaju smanjenje emisija štetnih gasova.

- Cilj od 100 milijardi dolara godišnje za finansiranje klimatske politike do 2020. i svake naredne godine do 2025. tek treba da bude postignut - navodi se u saopštenju indijske vlade uoči konferencije COP27 u Egiptu, koji počinje 6. novembra, prenosi Rojters.

Dalje se dodaje da "pored toga što obećani iznos mora biti dostignut što je pre moguće, sada postoji potreba za znatnim podizanjem ambicija kako bi se obezbedio adekvatan protok sredstava u okviru novog kvantifikovanog cilja posle 2024".

Indija je treći najveći svetski emiter gasova s efektom staklene bašte posle Kine i Sjedinjenih Država - ali je na mnogo nižem mestu na rang listi emisije gasova po glavi stanovnika, prema podacima naučne onlajn publikacije "Naš svet u podacima".

Ova zemlja povećava svoj udeo obnovljivih izvora u energetskom miksu, ali je ugalj i dalje njen glavni energent za proizvodnju električne energije, pri čemu nastoji da obezbedi struju za svojih 1,4 milijarde ljudi koristeći jeftinije gorivo.

Dva izvora iz indijske vlade rekla su Rojtersu ranije ove nedelje da je Indija već preduzela korake za podmirenje polovine svojih potreba za energijom iz nefosilnih goriva i za izgradnju 500 gigavata nefosilnih energetskih kapaciteta do 2030. godine.

- Razvijene zemlje takođe moraju da shvate da su ukupni troškovi porasli, tako da obećanje da će obezbeđivati 100 milijardi dolara godišnje ne može da bude statično. Taj iznos mora da raste - rekao je jedan sagovornik iz indijske vlade britanskoj agenciji.

Video: Godišnje sahranimo 50 miliona evra na smetlišta i deponije

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>