• 0

Znate li da novčanica može da gori, ali ne i da izgori? Postoji formula za bolju ekološku sredinu

Osnovci iz desetak školi mogli su da se upoznaju sa radom u laboratoriji, učestvujući u ogledima iz hemije, fizike, mikrobiologije i prehrambene tehnologije

  • 0
ekološki festival, hemijsko prehrambrena tehnološka škola, dečiji kulturni centar Foto: Telegraf.rs

"Treba mnogo raditi sa mladima, razvijati ekološku svest od malena, a mi u našoj školi imamo posebne profile i predmete koji se time bave", istakla je profesorka engleskog jezika Bojana Stankić iz Hemijsko-prehrambrene tehnološke škole uoči šestog po redu ekološkog festivala nauke "U skladu sa prirodom nađi svoju formulu".

Kako je profesorka ispričala za Telegraf Biznis prvi festival ove škole održan je 2015. godine u Dečijem kulturnom centru, koji je prepoznao njegov značaj i nastavio da podržava mlade.

- Cilj ovog festivala, koji je namenjen osnovcima, je popularizacija nauke. Takođe, deca imaju priliku da se upoznaju sa profilima koji se u ovoj školi obučavaju - istakla je kordinator za edukativne programe u Dečijem kulturnom centru Vesna Krnjaić Mitrović.

Osnovci iz desetak školi mogli su da se upoznaju sa radom u laboratoriji, učestvujući u ogledima iz hemije, fizike, mikrobiologije i prehrambene tehnologije.

Imali su prilike da vide kako gvožđe može da prikaže crvenu boju, da novčanica može da gori, ali ne i sagori, kao i kako se ispituje tvrdoća vode.

Pogledajte u videu ispod kako izgleda jedan od eksperimenata:

Pored praktičnog dela, održana je i radionica oslikavanja na staklu, kao i kulturno-umetnički program. Takođe, osnovci su mogli da saslušaju i priče maturanata i dodatno se zainteresuju za profile i predmete Hemijsko-prehrambrene tehnološke škole.

- UN je 2022. proglasio godinom stakla, pa je zato održana ova radionica - pojašnjavaju iz DKC-a.

Na pitanje šta je "formula za bolju ekološku sredinu", đaci, ali i profesorka Stankić ističu da je odgovor u vannastavnim aktivnostima.

- Mladi vole da se uključe u različite projekte mimo školskih aktivnosti. Imali su Erasmus dvogodišnji ekološki projekat 'It smart, save your land', zatim o kompostiranju... Takođe kroz druge projekte razmišljaju o svojoj budućoj profesiji, dobili smo i nagradu za 'My job, my future', sve sa ciljem da poboljšaju svoje veštine, znanja i iskustvo - ističe profesorka koja se pohvalila i da je njena učenica osvojila drugo mesto na regionalnom takmičenju koje organizuju Dostignuća mladih u Srbiji.

Veza između ekologije i preduzetništva

U pitanju je takmičenje "Poslovni izazov", koji je održan u Beogradu 9. novembra, a beogradski srednjoškolci susreli su se sa izazovom "Kako da eliminišu buku u većim gradovima?".

Među 105 učenika izdvojila se i ideja tima, u kojem se našla i  Emily Uddin, iz Hemijsko-prehrambene tehnološke škole.

- Naš proizvod je bio prigušivač koji se ugrađuje na motore u automobilima - pojasnila je učenica koja je istakla da joj je ovo učešće pomoglo da postane iskusnija na polju preduzetništva.

Kako se i sama školuje za ekologa, upitali smo je da li su ove dve grane povezane.

- Najbolje bi bilo da bude povezano, mi možemo uvek naći način kako da povežemo preduzetništvo sa ekologijom, zato što se o ekologiji najviše priča jer je to i najveći problem, zagađenje životne sredine. I uvek postoji veza između životne sredine i preduzentnišva po tom pitanju, mi smo ti i povezali na poslovnom izazovu.

Video: Male solarne elektrane niču na krovovima u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>