• 1
 ≫ 

Gornji Milanovac bi mogao da postane prva ekološka opština u Srbiji: "Kotlarnice na mazut biće ugašene"

 ≫ 

Kovačević je dodao da će ova toplana dati stabilnost u snabdevanju energijom, jer će ova opština biti potpuno nezavisna od okruženja I cena na svetskom tržištu

  • 1
Toplana na biomasu, Gornji Milanovac Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Prva toplana na biomasu na teritoriji opštine Gornji Milanovac puštena je u rad.

Ona će grejati javne ustanove i oko 1.200 kuća u kojima građani koriste sistem daljinskog grejanja. Od danas počinju tople probe, a od 1. januara biće ugašene sve kotlarnice na mazut i u potpunosti će se preći na grejanje sa ove, nove kotlarnice.

Izgradnja toplane trajala je osam meseci, a otvaranju je prisustvovala i resorna ministarka Irena Vujović.

- Kotlarnice na mazut biće u potpunosti ugašene. Dakle, nema više praškastih materija u vazduhu, nema prekomernog aerozagađenja, a pre svega biće uštede i koristimo obnovljive izvore energije. Ova gradska kotlarnica će pokriti 26.000 kvadrata. Zahvaljujući njoj će se grejati opština, bolnica, 27 poslovnih prostora i oko 1.200 stanova. Građani Milanovca će osetiti beneficije već u ovoj grejnoj sezoni - rekla je ministarka Vujović.

Ona je istakla da će zajedno sa predsednikom opštine naći način da se Gornji Milanivac proglasi prvom ekološkom opštinom ili za najzeleniju opštinu, a tome ide u prilog i nula divljih deponija na njenoj teritoriji.

- Danas je veliki dan za opštinu Gornji Milanovac jer rešavamo probleme koje imamo već decenijama, a to je smanjenje emisije štetnih gasova u atmosferi i poboljšanje kvaliteta životne sredine. Omogućavamo našim sugrađanima koji koriste daljinako grejanje, da imaju sigurno grejanje i garantujemo im da cena neće rasti ali, i da ćemo gledati da je smanjimo - rekao je predsednik opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević.

Kovačević je dodao da će ova toplana dati stabilnost u snabdevanju energijom, jer će ova opština biti potpuno nezavisna od okruženja I cena na svetskom tržištu.

Video: Ogled: Ispitivanje tvrdoće vode

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    1. decembar 2022 | 13:32

    A sada prelazimo na naftu, gas i struju a najverovatnije na drva i ugalj. A da možda nisu pronašli termalne vode?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>