• 0

Vujović i Čadež otvorili Regionalnu "look up eko" konferenciju: "Strateški cilj nam je Zelena agenda"

Čadež je naglasio da je PKS, prva u regionu, pripremila i objavila Dekaraciju o transformaciji srpske privrede kroz zelenu tranziciju

  • 0
Irena Vujović Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine, Irena Vujović, danas je na Kopaoniku, zajedno sa predsednikom Privredne komore Srbije, Markom Čadežom, otvorila dvodnevnu "Regionalnu look up eko konferenciju".

Događaj će se baviti različitim aspektima ekologije u privredi, saobraćaju i energetici, a Vujović je istakla da je primena Zelene agende strateški cilj vlade. Takođe je rekla da je strateški cilj Vlade Srbije članstvo u EU, ali i primena Zelene agende za Zapadni Balkan, što "potvrđuje stalni dijalog sa evropskim institucijama, usvajanje standarda u oblasti ekologije i indsustrije i njihova primena kroz strateške dokumenta koje je Srbija donela ili će doneti".

- Srbiji je potrebno 12,7 miljardi evra za usklađivanje sa standardima i propisima EU, od čega su 12,4 milijardi investiciona ulaganja u sektoru voda - rekla je Vujovićeva, i dodala da je "potrebno i 8,4 milijardi evra za ulaganje u upravljanje otpadom".

- U oblasti upravljanja otpadom smo već napravili napredak, jer je odlaganje optada na sanitrnim deponijama poraslo sa 24 odsto 2020. na 34 procenta 2021. godine - navela je.

Čadež je naglasio da je PKS, prva u regionu, pripremila i objavila Dekaraciju o transformaciji srpske privrede kroz zelenu tranziciju, koja može biti putokaz državu u kom pravcu treba ići.

- Za nas je ona važna zbog konkurentnosti privrede, zbog kreiranja novih proizvoda više vrednosti i zato što menja način na koji se privredi prilazilo u prošlosti - rekao je Čadež.

Konferencija će se na ukupno osam panela baviti temama iz Zelene agende poput cirkularne ekonomije, obnovljivih izvora energije, električnih vozila, novih načina gradnje, korišćenjem otpada kao goriva, energetskom efikasnošću i zelenim vodonikom kao energentom budućnosti.

Irena Vujović Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Danas će na panelu o zelenoj gradnji, kao sastavnom delu održive budućnosti, uvodničar biti ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrrukture Goran Vesić, dok će na panelu o stepenu cirkularnosti domaće privrede kao uslovu za harmonizaciju sa EU govoriti ministraka za evropske integracije, Tanja Miščević.

Drugog dana konferencije govoriće ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović. Na jednom od panela učestvovaće i ministarka nauke, tehnologije i inovacija Jelena Begović.

Video: Beč gradi prvu geotermalnu toplanu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>