• 1

Ministarka Đedović sa predstavnicima Micubišija: Japanci zainteresovani za hidro kapacitete u Srbiji

Plan je da se do 2050. dekarbonizuje naš energetski sistem

  • 1
Dubravka Đedović Dubravka Đedović / Foto: ATA Images

Ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović, razgovarala je danas sa predstavnicima japanske kompanije "Mitsubishi Corporation" - o mogućnostima saradnje u oblastima energetske tranzicije i obnovlјivih izvora energije.

- Srbija se, kao i sve druge zemlјe, u uslovima svetske energetske krize suočava sa velikim izazovima kako bi održala energetski sektor stabilnim i kako bi bile zadovolјene potrebne građana i privrede - izjavila je ministarka i dodala da istovremeno teku procesi planiranja strateških investicija kako bismo osigurali energetsku stabilnost i do 2030. godine i značajno povećali udeo obnovlјivih izvora energije.

Kako dalje navodi, do 2050. plan je da se dekarbonizuje naš energetski sistem.

- S obzirom da ulazimo u ciklus velikih ulaganja, verujem da u okviru projekata energetske tranzicije postoji prostor za saradnju sa kompanijom "Mitsubishi Corporation", pre svega imajući u vidu znanje, iskustvo i činjenicu da je kompanija međunarodno prepoznata i priznata u energetskim projektima - kazala je ministarka.

Generalni direktor Kancelarije "Mitsubishi Corporation" u Beogradu, Takamasa Jano, istakao je usredsređenost korporacije na borbu protiv klimatskih promena, kao i na investicije u projekte energetske tranzicije, i u tom smislu izrazio želјu za produblјivanjem saradnje sa Srbijom.

- "Mitsubishi Corporation" je opredelјen za učešće u projektima koji imaju cilј da se do 2030. prepolovi emisija gasova sa efektom staklene bašte, a do 2050. ti gasovi trajno eliminišu. U te svrhe opredelili smo oko 15 milijardi evra za projekte širom sveta, za obnovlјive izvore energije, prirodni gas, vodonik i amonijak. Kada je reč o Srbiji, posebno smo zainteresovani za učešće u projektima izgradnje novih hidro kapaciteta, koji su potrebni Srbiji na putu energetske tranzicije - rekao je Jano.

Video: Sinergija 2022: Benefiti korišćenja Power platforme za digitalnu transformaciju

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🇷🇸

    7. decembar 2022 | 16:41

    Vodi ih u tvoju očevinu pa im prodaj. Ostavi Srbiju poštenim Srbima

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>