• 0

Čadež: "Zelena tranzicija menja DNK postojećih poslovnih procesa"

Čadež je na Kopaoniku istakao da je PKS prva u regionu objavila Zelenu deklaraciju o transformaciji srpske privrede u 10 tačaka.

  • 0
Marko Čadež Foto PKS

Zelena tranzicija menja DNK postojećih poslovnih procesa, velika je investiciona šansa, mora brzo da se sprovede jer vremena za čekanje nemamo, poručio je danas Marko Čadež, predsednik PKS na otvaranju dvodnevne Look UP konferencije posvećene ekologiji i energetici.

Čadež je na Kopaoniku istakao da je PKS prva u regionu objavila Zelenu deklaraciju o transformaciji srpske privrede u 10 tačaka. To je svojevrsna mapa puta kroz zelenu tranziciju, ali i putokaz državi za donošenje podsticajnih mera ekonomske politike u ovoj oblasti, dodao je Čadež.

Zelena transformacija je po njegovim rečima ključna za unapređenje konkurentnosti privrede, novih investicija u proizvode više vrednosti kao što su električni automobili, baterije.

Investiciona revolucija je na pragu, velike kompanije iz Azije prebacuju proizvodnju u Evropu, Mađarska je odličan primer i da bi naš region uhvatio korak sa tim pozitivnim promenama mora postati deo jedinstvenog tržišta EU, ocenjuje Čadež. Predsednik PKS posebno se založio za pravednu ekološku tranziciju u kojoj će se voditi računa o najugroženijim grupama društva.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla da je strateški cilj Vlade Srbije članstvo u EU, ali i primena Zelene agende za Zapadni Balkan, što potvrđuje stalni dijalog sa evropskim institucijama, usvajanje standarda u oblasti ekologije i indsustrije i njihova primena kroz strateške dokumenta koje je Srbija donela ili će doneti.

"Srbiji je potrebno 12,7 miljardi evra za usklađivanje sa standardima i propisima EU, od čega su 12,4 milijardi investiciona ulaganja u sektoru voda", rekla je Vujovićeva.

Konferencija Look UP okupila je više od 400 učesnika, više od 55 eksperata koji će u okviru osam panela razgovarati o ekologiji, energetici, zelenoj gradnji, e mobilitiju…

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>