• 1

"Ne palite svetlo ako ne treba": Ključne poruke za Srbiju o ekologiji i energetici

Ocena je i da imamo i znanja, i ljude i viziju, ali da je sada potrebno samo jače i uz dijalog države i privrede delovati u oblastima energetike i ekologije

  • 1
Look Up Foto: Tanjug/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Posle dva dana, na kome je tokom osam panela, debatovalo više od 55 učesnika, završena je "Look up" konferencija na Kopaoniku. Više od 400 učesnika slušalo je i debatovalo na teme ekologije, zaštite životne sredine, zelene gradnje i obnovljivih izvora energije, a stučnjaci, ministri, privrednici, predstavnici javnog i privatnog sektora pozdravili su i ideju i organizaciju događaja.

Gotovo jednoglasno, učesnici su se složili da je cela planeta ugrožena, da Srbija nije izuzetak, a da su ljudi i privreda ti koji sada treba da se bore u očuvanju životne sredine, bilo kroz prilagođavanje novim tehnologijama i standardima, bilo kroz ličnu borbu i uštedu energije. Ocena je i da imamo i znanja, i ljude i viziju, ali da je sada potrebno samo jače i uz dijalog države i privrede delovati u oblastima energetike i ekologije. Neizostavne poruke išle su i u pravcu štenje energije.

- Da li ćemo imati energiju i čistu životnu sredinu nije pitanje izbora. Pred Srbijom je značajna promena u energetskom sektoru. Javna preduzeća treba da budu efikasnija i profitabilnija, da zapošljavaju stručnjake koji neće želeti da beže. Ne palite svetlo tamo gde ne treba, ne otvarajte prozor kada za to nije momenat - poručila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, koja je i otvorila konferenciju, prethodno je ocenila da budžet ministarstva raste iz godine u godinu - sa 7,9 milijardi dinara u 2020. godini na vie od 18 milijardi u narednoj godini, prenosi Blic Biznis. 

Ministarka rudarstva i energetike jutros je zvanično otvorila drugi dan konferencije "Look up", a potom je učestvovala i na panelu "Energetska efikasnost", o čemu možete da čitate u našem posebnom tekstu. 

"Istorijski otpad nisu samo gomile smeća"

Sanja Brkić, stručnjak za zaštitu od spoljnih voda, erozije i bujice, Srbijavode uvodnim govorom otvara treći panel konferencije "Look Up", na kom učesnici raspravljaju o "Istorijskom otpadu".

Panelisti na panelu su: Branka Popović, inženjer tehnologije Srbijavode; Branko Brajić, pomoćnik direktora, Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost Srbije; Profesorka Hristina Čarapina, Fakultet zaštite životne sredine, Sremska Kamenica; Profesor Dinko Knežević, Rudarsko geološki fakultet doc.dr Ana Nadaždi, Građevinski fakultet;, a moderator panela je Siniša Mitrović, PKS.

"Zeleni vodonik kao gorivo budućnosti"

"Zeleni vodonik kao gorivo budućnosti" bila je tema drugog panela drugog dana konferencije "Look Up". Učesnici panela su: Profesor Miloš Banjac, Mašinski fakultet; Milica Grković, Meser Tehnogas i Žarko Simeunović ispred Siemens Energy, a razgovor će voditi Aleksandar Simić, Privredna komora Srbije.

Oni su pred publikom polemisali o upotrebi vodonika prema načinu proizvodnje na nivou EU i Srbije - sadašnjost i projekcije, modaliteti i problematika skladištenja i transporta, položaj vodonika u EU acquis i vodonične strategije ali i potencijal vodonika u različitim vremenskim horizontima.

Pažnju publike izazvao je i panel o cirkularnoj ekonomiji.

Spremnost industrije u Srbiji da prođe kroz zelenu tranziciju postoji, to pokazuje i broj ministara koji su prošli kroz ovu konfrenciju. Dobro je i što PKS odavno radi na tome, ali mi je dobar primer i Elixir grupa, rekao je Viktor Simončić, stručnjak iz oblasti zaštite životne sredine, u Hrvatskoj.

Opširnije u našoj posebnoj vesti. 

Video: Pčela influenserka apelovala na upotrebu pesticida: Proglašene smo najvažnijim bićima na planeti!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    9. decembar 2022 | 14:58

    Obično kad su restrikcije struje poveća se natalitet...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>