• 0

Izveštaj Ujedinjenih nacija: Rešenja zasnovana na prirodi mogu stvoriti 20 miliona novih radnih mesta

Izveštaj je predstavljen na Konferenciji UN o biodiverzitetu, COP15, u Montrealu

  • 0
ekologija Foto: Freepik

Dvadeset miliona radnih mesta širom sveta moglo bi biti stvoreno korišćenjem prirode za rešavanje značajnih izazova sa kojima se društvo suočava, kao što su klimatske promene, rizik od katastrofa i nesigurnost hrane i vode, navodi se u jučerašnjem izveštaju Ujedinjenih nacija prenosi Anadolu.

To bi zahtevalo ulaganje u politiku koja podržava rešenja zasnovana na prirodi kako bi se stvorile značajne mogućnosti zapošljavanja, posebno u ruralnim oblastima, ističe se.

- Od ključne je važnosti da dok povećavamo upotrebu rešenja zasnovanih na prirodi, vodimo računa da ne povećavamo i deficite pristojnog rada - navodi Vic van Vuuren, direktor odeljenja za preduzeća u Međunarodnoj organizaciji rada (ILO).

Izveštaj je predstavljen na Konferenciji UN o biodiverzitetu, COP15, u Montrealu, pod nazivom "Pristojan rad u rešenjima zasnovanim na prirodi".

Trenutno je skoro 75 miliona ljudi zaposleno u rešenjima zasnovanim na prirodi, saopštila je ILO. Oko 9% živi u Aziji i Pacifiku i zemljama sa nižim srednjim prihodima, iako se većina globalnih rashoda za rešenja zasnovana na prirodi dešava u zemljama sa visokim dohotkom.

Mnogi takvi poslovi su sa skraćenim radnim vremenom, a ukupna zaposlenost se procenjuje na oko 14,5 miliona radnih mesta sa punim radnim vremenom.

Izveštaj upozorava na izazove u merenju zapošljavanja zasnovanih na prirodnim rešenjima. Štaviše, brojke treba da obuhvate gubitke radnih mesta i raseljavanje do kojih može doći kada se implementiraju rešenja zasnovana na prirodi.

U zemljama sa niskim prihodima (98%) i sa nižim srednjim prihodima (99%), skoro sva rešenja zasnovana na prirodi funkcionišu u sektoru poljoprivrede i šumarstva.

Taj broj pada na 42% za zemlje sa višim srednjim prihodima i 25% za zemlje sa visokim dohotkom.

U industrijalizovanim zemljama, gde je poljoprivredna produktivnost visoka, potrošnja na rešenja zasnovana na prirodi koncentrisana su na obnovu ekosistema i upravljanje prirodnim resursima.

Javne usluge doprinose najvećim udelom rešenja zasnovanih na prirodi u zemljama sa visokim prihodima (37%), pri čemu građevinarstvo predstavlja 14%.

ILO je saopštila da bi se moglo stvoriti dodatnih 20 miliona radnih mesta širom sveta ako se ulaganja u rešenja zasnovana na prirodi utrostruče do 2030. godine.

Takvo ulaganje se smatra ključnim korakom ka postizanju ciljeva biodiverziteta, obnove zemljišta i klimatskih ciljeva, kao što su oni navedeni u Izveštaju Ujedinjenih nacija o stanju finansija za prirodu 2021, prema agencijama UN.

Izveštaj upozorava da ne postoji garancija da će zapošljavanje zasnovano na prirodnim rešenjima ispuniti standarde ILO-a za zelena radna mesta.

Video: Male solarne elektrane niču na krovovima u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>