• 10
 ≫ 

Dolazi zima, duga i hladna: Evropa zavejana, a struje ponestaje, i to najviše u ove 3 zemlje

 ≫ 

EU bi mogla da se suoči sa manjkom do 30 milijardi kubika gasa u 2023. godini

  • 10
Snow falls in Hampstead Foto: Guy Bell / Shutterstock Editorial / Profimedia

Oštra zima i nagli pad temperature jesu uslovi koji će zahvatiti Evropu tokom cele ove nedelje, i biće praćeni snegom i ledom. O tome danas bruje evropski mediji, ali i njujorški Blumberg.

Podsećamo, jutros smo pisali o otkazanim letovima u Velikoj Britaniji. Naime, žuti meteoalarm je na snazi za Škotsku, London i jugozapadnu Englesku, a očekuje se da će se nastaviti.

Vozovi kasne, a vozačima u ovim delovima zemlje izdato je upozorenje da budu dodatno oprezni - nakon nekoliko saobraćajnih nesreća na auto-putu.

Sve u svemu, nagli ulazak u oštru zimu najviše će pogoditi sever Evrope, sa temperaturama do -12,5 stepeni Celzijusa, koliko se očekuje u Oslu ovog petka. U Švedskoj i Danskoj je trenutno -4, a u Norveškoj -6 stepeni.

Blumberg dalje piše da će termometar u norveškoj prestonici pasti do -14,5 stepeni Celzijusa, a zahlađenje se očekuje i širom Nemačke i Velike Britanije tokom cele nedelje. Nisu izuzete ni Francuska i Belgija.

Prognoza je da će u Londonu temperatura pasti na -7,3 stepeni. Takođe, očekuje se da će isto vreme biti prisutno u naredne dve nedelje.

Prva zimska "eksplozija" u sezoni 2022/23, ujedno predstavlja i veliki pritisak na evropske elektromreže, nakon što je blaga jesen omogućila komunalnim preduzećima da popune iscrpljene rezerve prirodnog gasa. Nedostatak energije je čak primorao neke zemlje da se vrate na ugalj.

Struja na izmaku, posebno u Britaniji, Francuskoj i Belgiji

Ledeno vreme, sasvim logično, sada vrši dodatni pritisak na cene energenata. Ta situacija je pogoršana u Švedskoj, nakon što je najveći reaktor u zemlji - Oskarshamn-3 - isključen u petak na devet dana, radi popravke.

Nordijski nuklearni reaktori su u ponedeljak radili sa samo 62 odsto kapaciteta. S druge strane, jug Evrope može malo da "predahne", sa očekivanom temperaturom u Madridu od 13 stepeni.

IEA upozorava

Evropska unija je obezbedila dovoljno gasa za ovu zimu, ali bi iduće godine mogla da se suoči s nestašicom gasa ako Rusija dodatno smanji isporuke, saopštile su danas Evropska komisija i Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

- Uprkos akcijama koje smo preduzeli, i dalje bismo mogli da se suočimo sa manjkom do 30 milijardi kubnih metara gasa sledeće godine - rekla je predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, prenosi Rojters.

Ona je precizirala da su to procene Međunarodne agencije za energiju koje treba da budu objavljene danas.

Video: Prvi solarni paneli kompanije Green Energy 360 na benzinskim stanicama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Doca

    12. decembar 2022 | 13:49

    Lažu. Imaju oni struje. Ja razmišljam samo o nama.

  • Bane

    12. decembar 2022 | 14:21

    Lažu bre... Svi imaju struje kao i Ukrajina.. Sve je namesteno..

  • Boža zemunac

    12. decembar 2022 | 13:59

    E, baš mi ih je žao. Neću moći da popijem kafu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>