• 0

Na kakvoj planeti će živeti naša deca? Gradovi zauzimaju samo 2% površine, a najveći su zagađivači

Počeo s radom portal Održivost

  • 0
ekologija Foto: Freepik

Ujedinjene nacije procenjuju da u 2019. i 2020. godini oko 25 odsto osnovnih škola na globalnom nivou nije imalo zadovoljavajući pristup električnoj energiji, pijaćoj vodi i odgovarajućoj sanitarnoj mreži.

Poražavajući podatak je i da gradovi troše 60 do 80% svetske energije i odgovorni su za više od 70% emisija gasova s efektom staklene bašte, te su samim tim jedan od najvećih uzročnika klimatskih promena, iako zauzimaju samo oko 2% zemljine površine.

Isto tako, većina otpada od hrane i dalje završi na deponiji, te se slično dešava i sa odećom. Naime, svake godine čak 1,8 milijardi kilograma vraćene odeće završi na deponijama.

Upravo ova tri problema, ali i njih još 14, obuhvaćeni su ciljevima Održivog razvoja Ujedinjenih nacija koji predstavljaju univerzalni poziv za sprovođenje aktivnosti koje će zaustaviti siromaštvo, omogućiti zaštitu planete i obezbediti da svi ljudi uživaju mir i prosperitet.

Ipak, u ovoj borbi ne mogu i nisu sami. Veliki pokretač su vlade država, ali i kompanije koji imaju veliki udeo u celokupnoj ideji održivosti.

Jedna od njih je i Naftna industrija Srbije (NIS), kao pionir u izveštavanju o održivom poslovanju, koja već 12 godina za redom objavljuje izveštaj u skladu sa standardima vodeće organizacije u svetu u oblasti održivog poslovanja Global Reporting Initiative (GRI), uz verifikovanje od strane nezavisnih revizorskih kuća.

"Kroz Održivost promovišemo svest i širenje dobrih praksi koje omogućavaju kombinovanje ekonomskog i društvenog razvoja za očuvanjem prirodnih resursa", navode iz kompanije.

U cilju da se transparentno podrže i pokrenu na akciju sugrađanu, osnovan je sajt o održivosti na kom se možete informisati  o svim akcijama i malim, ali značajnim pobedama ka održivoj planeti!

- Održivi razvoj je razvoj koji zadovoljava potrebe sadašnjice, ne dovodeći u pitanje sposobnost budućih generacija da zadovolje vlastite potrebe.

- U korporativnom svetu, održivi razvoj podrazumeva sposobnost da kompanije u svom poslovanju obezbede harmonizaciju ekonomskih, socijalnih i ekoloških aspekata - zaključuju iz kompanije.

Video: Uručena vredna donacija Domu zdravlja Pančevo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>