• 3

Umesto na gas greju na biomasu, seku svoje šume za manje račune: Kako je jedna mala opština rešila zimu

Obezbediće oko 2.000 kubika što bi trebalo da bude dovoljno za godinu, možda i duže

  • 3
Mali Zvornik grejanje biomasa Foto: Opština Mali Zvornik

U pravi čas, pred svetsku energetsku krizu u Malom Zvorniku je završena izgradnja toplane na biomasu i po završetku rekonstrukcije toplovoda Malozvorničani se od ove zime umesto na gas greju na drvnu sečku.

Međutim, ni tržište ovog jeftinijeg i ekološki čistijeg energenta nije dugo ostalo imuno na poskupljenja. Tona drvne sečke je pre godinu dana koštala 55, pa je poskupela na 75 i pred kraj prošle godine skočila na 120 evra.

Za opštinu koja otplaćuje kredit za izgradnju i JKP "Dirina" koje upravlja toplanom na biomasu i toplovodom obezbeđenje dovoljno energenata je postalo krupna investicija.

- Imajući u vidu situaciju u pogledu energenata u svetu, sva je sreća što se za grejanje više ne koristi gas jer smo u mogućnosti da sami rešavamo problem koji se pojavio posle poskupljenja biomase. Imamo šume čiji je opština vlasnik, pa smo na sednici Skupštine doneli odluku da JKP "Drina" jednu parcelu ustupimo bez naknade za eksploataciju drvne sečke. Tako ćemo obezbediti oko 2.000 kubika što bi trebalo da bude dovoljno za godinu, možda i duže - rekao je za Telegraf Biznis Zoran Jevtić, predsednik opštine Mali Zvornik.

Još nema računice koliko će ovo rešenje da smanji cenu energenta, kao i da li će i koliko građani ubuduće plaćati grejanje.

- U svakom slučaju ćemo dobiti jeftiniju drvnu sečku za zagrevanje nego što košta na tržištu. U ovom trenutku ne znamo za koliko će biti povoljnija. Kada budemo imali detaljne stručne analize videćemo da li će cena grejanja ostati ista ili se mora korigovati - dodao je Jevtić.

Inače, građani Malog Zvornika plaćaju grejanje po cenama iz 2013. godine, u stanovima je toplo neprekidno 24 sata, a u svojim domaćinstvima imaju mogućnost da regulišu potrošnju toplotne energije.

O značaju drvne sečke govorio je i ministar za javna ulaganja u intervjuu za Telegraf Biznis. 

Video: Ministarka energetike za Telegraf Biznis o cenama struje, štednji i izazovima u 2023.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ns

    8. januar 2023 | 14:08

    Posto je grad vlasnik sume znaci da su igradjani! Tako da grejanje mora da bude jeftininije

  • Вук

    8. januar 2023 | 18:01

    Гас је закон!!! Камоли среће да сам га увео чим је прошао кроз место!

  • Braunović

    9. januar 2023 | 16:26

    Evo prilike za mahinacije i kovertice , zna se kome , kada i koliko. Šta,koverte,i koferče i koferče.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>