• 0

Ekološka strategija je odlična, ali postoji jedan problem: Nema dovoljno radnika

Investicije će otvoriti skoro 537.000 radnih mesta godišnje tokom jedne decenije

  • 0
posao, solarni paneli Foto: Pixabay

Prema Beloj kući, Zakon o smanjenju inflacije, koji je potpisan prošle godine, predviđa subvencije za solarna, vetar i električna vozila u iznosu od 370 milijardi dolara. Počevši od 1. januara, američki potrošači mogu da iskoriste te poreske olakšice za nadogradnju sistema kućnog grejanja ili postavljanje solarnih panela na svoje krovove prenosi Rojters.

Te investicije će otvoriti skoro 537.000 radnih mesta godišnje tokom jedne decenije, prema analizi BW Research-a koju je naručio The Nature Conservancy.

Uprkos tome što je zakon dobar, Amerikanci se součavaju sa drugim problemom - plaše se da neće imati koga da zaposle.

- Deluje kao veliki rizik za ovu ekspanziju. Gde ćemo da pronađemo sve te ljude? - rekao je Abigail Ros Huper, predsednik Trgovačke grupe udruženja industrije solarne energije.

Očekuje se da će nedostatak posebno teško pogoditi proizvodnju električnih vozila i baterija, solarnih panela i kućne efikasnosti, primoravajući neke od kompanija na nove hrabre pristupe pronalaženju radnika.

I to ne samo kada je reč o povećanju plata. Tu si i mnogi drugi benefiti kojima pribegavaju kompanije kako bi smanjile nedostatak. Jedna kompanija nudi besplatnu hranu, 100 odsto troškova životnog osiguranja i odgovarajući dopirnos za penziono osiguranje do 6,5%, što je iznad nacionalnog proseka od 5,6%, prema Savetu sponzora plana Amerike.

Sunrun Inc razvija drovnove za ispitivanje krovova, smanjujući broj radnika koji su neophodni za ovaj posao. Takođe nagrađuje vrhunske ekipe kancelarijskim zabavama.

U potrazi za radnicima, kompanije nude i besplatan trening za veterane, žene i one kojima je potrebna resocijalizacija nakon zatvora.

Neke solarne kompanije pokušale su da regrutuju veterane, govoreći da oni imaju veštine koje se dobro prenose na industriju.

Više od 80% ljudi koji su prošli obuku u poslednjih godinu dana našlo je posao u solarnoj industriji, prema Džeki Harper, koja nadgleda program.

Video: Male solarne elektrane niču na krovovima u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>