• 0

Argentinci osmislili Polimeropolis: Plutajući grad koji čisti Tihi okean

Okružujuća ostrva stvaraju granicu za sakupljanje otpada, napravljenu od mreža i vegetacije povezane sa fitoremedijacijom

  • 0
Veštačko ostrvo Foto: Estudio Focaccia Prieto/Maxi Araya / Ferrari / Profimedia

Mnoge zemlje počele su da urbanizuju morske površine kao rezultat klimatskih promena koje uzrokuju sve više temperature na Zemlji, dalje inicirajući topljenje ledene ploče i ubrzano uvećanje nivoa mora.

Među zemljama pionirima našle su se Južna Koreja (projekat Buzan) i Saudijska Arabija (projekat Oxagon), a nedavno je i argentinski studio predložio svoj plutajući grad nazvan "Polimeropolis".

U ovom studiju predlažu urbanizaciju velikog dela đubrišta u oblasti Pacifika uz pomoć velikog broja plutajućih ostrva koji čiste okean.

Okružujuća ostrva stvaraju granicu za sakupljanje otpada, napravljenu od mreža i vegetacije povezane sa fitoremedijacijom, koje ograničavaju prolaz mikro plastike i prečišćavaju vodu.

Time se postiže sanirano okruženje u kome mogu da se stvaraju i morski i ljudski životi.

"Velika, plutajuća ostrva, sprečavaju nas da se udavimo u sopstvenom đubretu", piše designboom.

Ideja je da ostrva budu izgrađena od recikliranih ostataka plastike pronađenih u vodi, kao i Polimeropolis bude u potpunosti samodovoljan, odnosno da generiše sopstvene resurse.

Plimno kretanje bi trebalo da stvara električnu energiju dok će reverzna osmoza stvarati vodu za piće.

Proizvodnja hrane će se takođe zasnivati na uzgoju morske flore i faune u zatvorenim lagunama.

Kako se navodi na designboom-u, svaki od ovih gradova je urbano područje mešovite namene, u kojima bi moglo da živi oko četiri hiljade stanovnika.

Kako se urbanizacija bude razvijala, postojaće ostrva posvećena parkovima i rekreaciji, aerodromima i marinama, kao i hotelska odmarališta za ekoturizam koje će ljudi moći da posete i saznaju o sistemima koji se koriste.

Video: Dokaz da su žene sveznajuće: Devojke inženjeri iz Emirata izmislile su „džepnu flašicu“

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>