• 1

Zašto je otrovan direktor najveće južnoafričke energetske kompanije?

Ovaj čovek je 2019. godine preuzeo direktorsku dužnost i tada je odlučio da se obračuna sa veoma raširenom korupcijom u energetskom sektoru

  • 1
Temoelektrana ugalj kop energetika ruda rudnik Foto: Shutterstock

Direktor najveće južnoafričke energetske kompanije nije imao uspeha u borbi protiv korupcije i sistematskog uništavanja tog preduzeća pa je podneo ostavku, a zatim je i otrovan, ali je srećom preživeo. Ovo je pojednostavljen prikaz incidenta koji se odigrao pre nešto više od pola meseca, dok je priča o motivima za njegovo ubistvo nešto kompleksnija i nažalost nama prepoznatljiva.

Sredinom decembra Andre De Rajter, dosadašnji direktor Eskoma koji proizvodi oko 90 odsto električne energije u Južnoarfičkoj Republici, došao je sa telohraniteljem na posao. Dan je, kao i većina zaposlenih, započeo kafom u kancelariji.

Međutim, taj dan je bio drugačiji od drugih. Pre svega zato što je aparat za kafu koji je redovno koristio bio pokvaren, pa je dobio kafu “iz drugog izvora”. I to “začinjenu” cijanidom. Vrlo brzo mu se slošilo te je potražio medicinsku pomoć. Lekari su mu je pružili i on je sada u dobrom stanju, a testovi njegove krvi pokazali su da je otrovan, te je započeta i zvanična istraga ovog slučaja.

Neuspešna borba protiv korupcije

Nekoliko dana pre ovog pokušaja trovanja De Rajter je podneo ostavku, mada to u trenutku trovanja još nije bilo objavljeno. Zbog toga misli da je napad na njega rezultat borbe oko prikupljanja kajmaka iz energetskog sektora, odnosno “između onih koji žele da se Južna Afrika razvija i onih koji žele preko nje da uvećavaju lično bogatstvo”, pišu Biznis i Finansije. 

Ovaj čovek je 2019. godine preuzeo direktorsku dužnost i tada je odlučio da se obračuna sa veoma raširenom korupcijom u energetskom sektoru. Prema njegovim rečima, problema je bilo na svakom koraku – mnogi su krali od kompanije za svoje potrebe, a neki čak i organizovano. Nestajalo je sve što može nestati, od uglja do raznih delova za mašine. Takođe su namerno sabotirane elektrane kako bi određeni ljudi i kompanije bili angažovani na njihovim popravkama.

Boreći se sa svim ovim izazovima, De Rajter je stekao neprijatelje i u državnom vrhu zato što je želeo da Eskom više struje proizvodi iz obnovljivih izvora jer je “teže ukrasti vetar i sunce nego ugalj”. Zbog toga ga je ministar energetike optužio da radi protiv države, što je fraza koja je i nama na ovim prostorima poznata.

Posle svega navedenog ne čudi što se energetski sistem Južnoafričke Republičke nalazi u rasulu. Zbog kvarova na elektranama u toj zemlji prošle godine čak 188 dana nisu sva domaćinstva imala snabdevanje električnom energijom.

Naravno, ovo je jedna strana priče. Vlasti pak nemaju lepe reči o dosadašnjem direktoru Eskoma i verovatno jedva čekaju mart ove godine kada će njegovu dužnost preuzeti neko drugi.

Video: 9 efikasnih načina za uštedu energije na poslu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>