• 6

Sutra počinje WEF: Davos bez snega govori svetskoj eliti sve što treba da znaju u 2023.

Dok se bogati i moćni okupljaju na Svetskom ekonomskom forumu, najnovije fotografije pokazuju kako je uticaj globalnog zagrevanja sve teže ignorisati

  • 6
Davos Davos / Foto: Dmitry Orlov / Panthermedia / Profimedia

Sutra, 16. januara, počinje još jedan Svetski ekonomski forum (WEF) u švajcarskom mestašcetu Davos, koji traje nekoliko dana, odnosno do 20. januara.

I dok čekamo da "upoznamo" govornike ove godine, i da čujemo aktuelne teme, jedna od njih se, ipak, nameće sama. Blumberg je, naime, objavio ovogodišnje fotografije iz Davosa, koje govore više od reči: klimatske promene su realnost.

Usred januara, među Alpima, snega jedva da ima.

Osim što je ovo jasan apel svetu, vladama, kompanijama i pojedincima, da ulože više napora u rešavanje klimatskih problema, prethodno smo pisali da će Davos 2023. biti "obojen" još nekim sumornim predviđanjima.

Njujorška agencija u svom članku postavlja i šaljivo/ironično pitanje, aludirajući na nedostatak sveta, a to je: Da li će biti dovoljno snega za skijanje?

Iako se nalazi na nadmorskoj visini od 1.560 metara, ovogodišnji retki zimski toplotni talas doveo je do toga da švajcarski gradić početkom januara bude "iznad nule", uprkos svojim masivnim planinskim obroncima.

Jeste da je nešto malo snega stiglo "taman na vreme" za elitne posetioce koji će diskutovati o ekonomiji i ostalim geopolitičkim temama, ali 2023. godina dolazi kao "znak" da klimatska pitanja, ipak, ne idu nabolje, budući da se atmosfera u Davosu zagreva brže od većine planete.

Naučnici su otkrili da se trendovi koji su tamo zabeleženi repliciraju širom Alpa. Satelitski snimci pokazuju da je letnji snežni pokrivač pao za 10% u poslednjih 40 godina. To se ne čini mnogo, dok ne pogledate dubinu snega koji se nakuplja tokom zime.

U poređenju sa 1971. godinom, kada je održan inauguralni godišnji sastanak WEF-a, snežni pokrivač se u proseku istanjio za više od 40%.

Kada sneg nestane, zamenjuje ga drveće, što nije dobro. Tamno lišće apsorbuje toplotu od sunca koju je prethodno reflektovao beli sneg. To izaziva još veće zagrevanje, prema rečima stručnjaka, piše dalje Blumberg.

Zanimljivo, ove godine, više od trećine panel diskusija na zvaničnom dnevnom redu je povezano sa klimatskim promenama.

Video: Tijana nam otkriva kako graditi karijeru u Beogradu, a kako u Njujorku i šta je human design?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Narod

    15. januar 2023 | 15:51

    Kad god su se tamo skupili, dobili smo zlo. Ne cuva ih badava 5000 policajaca.

  • G

    15. januar 2023 | 14:15

    Da li se biti dovoljno snega za skijanje, jao, samo o tome brinem, pojedoh se živ, da li se siroti mali bogatunčići imati snega da spustaju svoje guzice niz brdo?!

  • Petar

    15. januar 2023 | 14:16

    Kako nema nikoga iz zemlje ekonomskog tigra

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>