• 5

Eksperti predviđaju "katastrofalne ishode" u roku od jedne decenije: Najsumorniji Davos do sada?

Dve trećine ispitanika sugerisalo je da će višestruki šokovi koji proističu iz pandemije i tekućeg sukoba u Ukrajini izazvati nevolje za globalnu ekonomiju u bliskoj budućnosti

  • 5
WEF Davos Congress Centre  Svetski ekonomski forum u Davosu Foto: Shutterstock

Rekordan broj biznismena i lidera vlada okupiće se sledeće nedelje (16-20. januar) u švajcarskom zimovalištu Davos, kako bi pokušali da reše izazove koji se protežu od globalnih ekonomskih padova, do ekološkog kolapsa, a sve se dešava u okviru Svetskog ekonomskog foruma (WEF).

Podsećamo, "svi smo zapali u neku vrstu krize", rekao je direktor WEF-a, Klaus Švab, na konferenciji o ukrajinskom ratu, klimatskim promenama i naizmeničnim problemima u nabavkama energenata i hrane.

Iako se očekuje rekordna poseta na Svetskom ekonomskom forumu sledeće nedelje, stvari ipak ne stoje sjajno.

Kriza troškova života, nadolazeća recesija i rastući dug su najveće kratkoročne pretnje sa kojima se suočava globalna ekonomija, upozorava se u godišnjem izveštaju o globalnim rizicima Svetskog ekonomskog foruma.

"Teško da će svet videti olakšanje u naredne dve godine jer se zemlje bore sa energetskom, inflacionom, prehrambenom i bezbednosnom krizom", navodi se u godišnjem istraživanju 1.200 profesionalaca iz vlade, biznisa i civilnog društva, objavljenom uoči samita u Davosu.

Dve trećine ispitanika sugerisalo je da će višestruki šokovi koji proističu iz pandemije i tekućeg sukoba u Ukrajini izazvati nevolje za globalnu ekonomiju u bliskoj budućnosti, dok petina eksperata predviđa "katastrofalne ishode" u roku od jedne decenije.

- Gledamo u nešto što je novo, ali u isto vreme jezivo poznato - rekla je za CNBC Karolina Klint iz Marsh-a i dodala:

"Tako da vidimo povratak nekih starijih rizika, za koje smo smatrali da smo postigli dobar napredak u pogledu rešavanja, ali smo se sada vratili na mapu rizika".

Kriza troškova života smatra se najneposrednijim rizikom koji je "veoma teško prihvatiti", jer pogađa najranjiviju populaciju.

- Vlade sada rade na ublažavanju ovog uticaja, a u isto vreme pokušavaju da se zaštite od spiralne inflacije i servisiranja istorijski visokih dugova - zaključuje Klint.

Video: Potrošač je u centru ekonomskih kretanja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danilo

    12. januar 2023 | 12:05

    I pandemija i sukob u Ukrajini su delo istog režisera... taj Davos je defile zlotvora...

  • Mihajlo

    12. januar 2023 | 13:52

    Dosli da se dogovore kako jos vise da ojade ceo svet...

  • Megido

    13. januar 2023 | 06:31

    Pa šta? Nisu ti eksperti izmislili 'toplu vodu'. Isus je u 1. veku kad su ga apostoli pitali o znaku poslednjih dana sveta kakvog poznajemo i njegove nevidjljive prifutnosti u kraljevskoj slavi (grčki parusija), rekao: ,,Ustaće narod na narod i kraljevstvo na kraljevstvo i biće gladi i zemljotresa po raznim mestima.  Sve to je početak strašnih nevolja.'' (Matej 24:7,8). A apostol Jovan je krajem 1. veka opisao vreme kad će 1,03 kg pšenice vredeti kao jedna nadnica (Otkr. 6:6).

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>