• 0

"Zelene" kancelarije su novi mamac: Retke, dobro ocenjene, ali i 25% skuplje od klasičnih prostora

Zadovoljstvo zaposlenih je veliki motiv za kompanije da postanu "zelene", posebno pošto se Britanija suočava sa najtežim tržištem rada u poslednjih nekoliko decenija

  • 0
posao, kancelarija Foto: Shutterstock

Petina najvećih svetskih kompanija se obavezala da će dostići neto nultu emisiju ugljenika, prema analizi Energetske i klimatske obaveštajne jedinice, a veliki deo tih emisija dolazi sa radnog mesta.

Potražnja za održivim kancelarijama je trenutno velika, što znači da su i cene. U stvari, sada postoji jaz u prodajnim cenama od 26% među zgradama u Londonu koje su visoko ocenjene na račun održivosti - od strane organizacija kao što su BREEAM i LEED, i onih bez tih ocena.

Naime, takvi poslovni prostori poznati su kao "zelena premija".

Sa druge strane, manje ekološki prihvatljive, obično starije zgrade, nude se po određenim popustima. Čini se da to ostavlja šefovima kompanija i investitorima jednostavan izbor kada treba da biraju između nižih troškova režije i nižih emisija – ali tu je još nešto u igri, piše CNBC.

Džoj Nazari je direktorka iz Londonu, koja želi da razvije svoj posao, ali njena bivša poslovna zgrada - predviđena za skladišt - premala je i nepristupačna za osobe sa invaliditetom, tako da postaje "kritično" da se tim što pre preseli.

- Cena je neverovatna barijera - rekla je Nazari za CNBC, dodajući da bi povećanje obima kancelarije i bolje "zelene" ocene prouzrokovale povećanje stanarine za najmanje 50% u odnosu na ono što je do sada videla na tržištu.

Naširoko se nude gorepomenute zgrade sa tzv. smeđim popustom (brown discount), ali Nazari kaže kako je teško naći neku da nije "slatko staro skladište", kakvo već imaju. Dakle, čak i uprkos većoj ceni, pronalaženje održivih prostora može biti izazov.

- Nije kao da ih nalazite svuda. Retke su takve zgrade - primećuje ova direktorka, procenjujući da bi joj manje od trećine zgrada koje je videla odgovaralo.

Ta oskudica - još više podiže cene. Povrh toga, treba razmišljati o brendiranju kompanije. Nazari se suočava sa velikim pritiskom oko preseljenja, posebno od strane njenih zaposlenih.

Istraživanje je pokazalo da će 74% anketiranih kompanija iz 13 zemalja "verovatno platiti premiju za zelene potvrde", a 56% planira da to učini do 2025.

Zadovoljstvo zaposlenih je veliki motiv za kompanije da postanu "zelene", posebno pošto se Velika Britanija suočava sa najtežim tržištem rada u poslednjih nekoliko decenija. Stopa nezaposlenosti je u oktobru bila 3,5 odsto, što je najniža stopa od 1974. godine, prema podacima Zavoda za nacionalnu statistiku.

I Telegraf Biznis je ranije pisao o budućem izgledu poslovnih prostora u Srbiji. Pročitajte šta ih izdvajati. 

Video: Otvoren prvi Mejkers lab u Srbiji: Ovo je mesto za nove ideje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>