• 0

Đedović sa ambasadorom Gorijem: Kula sve bliže agrosolaru, veza Srbije i Italije jaka

Rekonstrukcija prenosne mreže se realizuje uz značajnu podršku partnera iz Evropske unije, navela je ministarka

  • 0
Dubravka Đedović, sednica, Abu Dabi Dubravka Đedović / Foto: Tanjug/MRE/Zoran Petrović/bs

Ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović, sastala se u Beogradu sa ambasadorom Italije u našoj zemlji, Lukom Gorijem, i tom prilikom navela da će se u okviru novog zajedničkog projekta - kroz izgradnju, rekonstrukciju i dogradnju naše prenosne mreže - Srbija povezati sa podvodnim kablom iz Italije, preko Crne Gore.

- Osim izuzetne saradnje koju sa Italijom imamo u oblasti zelene energije, kapitalni projekat koji Srbija radi, a usko je povezan s Italijom jeste Transbalkanski koridor - izjavila je ona, a saopštilo je resorno ministarstvo.

Đedović je dodala da se rekonstrukcija prenosne mreže realizuje uz značajnu podršku partnera iz Evropske unije.

Saradnja Srbije i Italije u energetskom sektoru je najrazvijenija u oblasti obnovljivih izvora energije, pošto energetske kompanije iz ove zemlje rade na projektima vetroelektrana i solarnih panela u Vojvodini, gde je u toku i izgradnja agrosolara u Kuli.

Taj agrosolar će biti najveći u Evropi, budući da je planirani kapacitet 660 MW, a projekat podrazumeva i otvaranje više stotina novih radnih mesta za lokalno stanovništvo.

Ministarka Đedović je navela da Ministarstvo rudarstva i energetike aktivno radi na izmenama regulative iz oblasti obnovljivih izvora energije, koje će omogućiti prve aukcije za vetroelektrane u prvom kvartalu tekuće godine, s obzirom na izraženu zainteresovanost mnogih italijanskih kompanija za saradnju sa Srbijom u ovoj oblasti.

Ambasador Gori je uputio ministarku u planirane aktivnosti, kada je reč o saradnji Srbije i Italije u narednom periodu, i kao jedan od glavnih ciljeva naveo uspostavljanje još jače ekonomske saradnje dve zemlje, s obzirom da je uz Nemačku, Italija tradicionalno najvažniji ekonomski partner Srbije među zemljama članicama EU.

Video: 9 efikasnih načina za uštedu energije na poslu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>