• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neverovatan način da uštedite struju: Znate li koliko godišnje potrošite više ako se pogrešno tuširate?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Matematika ne laže: Samo jedan minut "negašenja" vode dok se sapunjate godišnje vas košta više nego potrošnja mašine za veš, mašine za sušenje, mašine za pranje sudova, fena i pegle zajedno

  • 1

Čitava planeta je u energetskoj krizi, a gotovo da nema medija koji nas svakog dana ne zasipa savetima na koje je sve načine moguće uštedeti struju. Situacija u Srbiji jednako je alarmantna, a otkako je uvedeno pravilo da se za smanjenu mesečnu potrošnju račun i dodatno umanjuje, mnogi su počeli da raže načine kako da što više uštede.

Mi vam danas donosimo jednu prilično jednostavnu matematiku, koja pokazuje kolika je razlika u potrošnji ukoliko dok se tuširate isključujete vodu tokom sapunjanja. Iako mnogi misle "nije puno, ja stavim gel za tuširanje na brzaka", cifra je i te kako nezanemarljiva.

 

Pranje kose, kosa, tuširanje

Foto: Shutterstock

Kao primer testirali smo protočni bojler od 18 kw/h, koji, za razliku od klasičnih bojlera nema kazan i troši struju samo kada ga uključite, tj, kada pustite da teče topla voda.

Potrošnja struje kod bojlera koji smo uzeli kao primer je 18 KW na sat (oko 0, 3 Kw na minut).

Kada je u pitanju klasično tuširanje, ono uglavnom izgleda ovako: kvašenje - sapunjanje - ispiranje.

Ukoliko uzmemo da sapunjanje traje oko 1 minut (a često mnogima traje i duže), jedna četvoročlana porodica koja se tušira jednom u toku dana, ukoliko isključi dotok vode dok se sapunja, uštedeće tog dana 4 x 0,3 KW/h, dakle - 1,2 KW/h dnevno.

Na mesečnom nivou to je oko 36 kW, a na godišnjem nivou čak - 438 KW/h. Ali to nije konačna cifra.

A leti? Ukoliko se tuširate više puta u toku dana, a leti to rade gotovo svi, dolazimo do proseka od oko 650 KW/h uštede godišnje... i to za protočni bojler, koji, za razliku od klasičnih bojlera, ima manju prosečnu potrošnju.

A za klasične bojlere? E, tu je ušteda (ili potrošnja) još veća.

Bojler

Foto: Shutterstock

Prema brojnim proračunima, protočni bojleri koje smo uzeli kao primer (zbog lakšeg izračunavanja) troše manje električne energije u odnosu na klasične bojlere s kazanom  (ako se gleda prosečan način korišćenja klasičnih bojlera, a to je da su uvek uključeni), tako da ukoliko imate klasični bojler (a takvih je više od 90% korisnika u Srbiji), ovu matematiku možete uvećati za još najmanje 30%, što je oko neverovatnih 850 KW/h godišnje.

I to samo ukoliko promenite jednu jedinu naviku - da isključite protok vode dok se sapunjate.

Poređenja radi: Jedna veš mašina godišnje pročeno potroši oko 170 - 190 KW/h, a to je čak 5 puta manje nego što troše oni koji ne "gase" vodu dok se sapunjaju pri tuširanju, a po istom poređenju, na ovaj način potrošite više struje godišnje nego što potroše mašina za pranje veša, mašina za sušenje veša, mašina za pranje sudova, pegla i fen - zajedno.

Telegraf.rs

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mp

    23. april 2023 | 15:22

    Protočni bojler nikad ne troši 18kw pri korišćenju vode od 37C. Tada troši prosečno 8-10 kw, cak i manje ako je protok do 2.5 litre po min.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>