• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Internet doprinosi 1,6 milijardi tona u emisiji staklene bašte: Sukob Gugla i Majkrosofta to dodatno pogoršava

Vreme čitanja: oko 1 min.

Snaga koja se koristi za obuku jedne veštačke inteligencije može emitovati pedeset tona emisije ugljenika

  • 0

I dok se Majkrosoft i Gugl takmiče ko će imati bolji alat baziran na AI, pozadina priče je da snaga koja se koristi za obuku jedne veštačke inteligencije može emitovati pedeset tona emisije ugljenika, dok upotreba interneta čini skoro 4 odsto globalnih emisija gasova staklene bašte piše Business Insider.

Računarska snaga neophodna za spajanje veštačke inteligencije sa opterećenjem upita pretraživača mogla bi da poveća količinu računarske snage koja je potrebna kompanijama kao što su Gugl i Majkrosoft do 5 puta, rekli su stručnjaci za Wired. A sa povećanjem broja računara, emisije gasova staklene bašte će takođe rasti.

- Zahteva procesorsku snagu, kao i skladištenje i efikasnu pretragu - rekao je za Wired Alan Vudvord, profesor sajber bezbednosti na Univerzitetu u Sariju.

- Svaki put kada vidimo promenu koraka u obradi na mreži, vidimo značajno povećanje resursa za napajanje i hlađenje koji su potrebni velikim centrima za obradu. Mislim da bi ovo mogao da bude takav korak - dodaje.

Novi pretraživači će takođe zahtevati više centara sa podacima za skladištenje podataka.

Portparol Gugla Džejn Park rekla je za Insajder da će kompanija u početku lansirati "lakšu" verziju Barda koja bi zahtevala manje računarske snage.

- Takođe smo objavili istraživanje u kojem detaljno objašnjavamo o troškovima energije za najsevremenije jezičke modele, uključujući raniju i veću verziju LaMDA - rekla je Park u saopštenju.

- Naša saznanja pokazuju da kombinovanje efikasnih modela, procesora i centara podataka sa čistim izvorima energije mogu smanjiti ugljenični otisak sistema ML za čak 1000 puta.

Open AI i Majkrosoft nisu odmah odgovorila na zahtev Insajdera za komentar.

Video: Dokaz da su žene sveznajuće: Devojke inženjeri iz Emirata izmislile su „džepnu flašicu“

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>