• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Impresivna arhitektura u srcu Meksika: Ovako nešto još niste videli

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako ste se ikada pitali kako izgleda "džungla zajednica", u Meksiku, sa svojom mikroklimom, evo odgovora...

  • 0
Otkrivena zajednica džungle sa svojom mikroklimom Foto: DNA Barcelona / Ferrari / Profimedia

"DNA Barcelona Architects" predstavlja "ZENOTE by DNA" (zajednica Tulum, Meksiko), novi koncept WORK-PLAY-LIVE-a i priliku da uživate u jedinstvenom iskustvu zagrljaja veličanstvenih šuma meksičke džungle.

Sjajan projekat inspirisan mističnim i vanvremenskim meksičkim cenotama, odnosno tzv. prirodnim sudoperama sa čistom i hladnom vodom, nalazi se u oblasti Tulum.

"ZENOTE" je zamišljen kao alegorija na prirodno blago Meksik. Ovi mistični bunari, koji se nalaze duboko u prašumama Jukatana, napajaju se podvodnim rekama i bili su sveti drevnim Majama.

Na osnovu ovih mitskih elemenata, razvijen je projekat koji izlazi iz šume, ima kružnu zgradu krunisanu vegetacijom koja obuhvata centralni otvoreni prostor, i gde se nalaze zajedničke prostorije i veliki centralni bazen.

Fasada oponaša boje geoloških useka koji se pojavljuju u cenotama, kombinujući prirodnu vegetaciju i stvarajući koncept biofilne arhitekture.

"ZENOTE" se sastoji od čak 21.942,45 metara kvadratnih raspoređenih u stambenoj zgradi na 4 sprata.

Na prvom spratu se nalazi šoping zona sa bar-restoranom, klubom na plaži, kupalištima na krovovima i zajedničkim bazenima. U pitanju je privatna rezidencija sa uslugom konsijerža 24 časa, sedam dana nedeljno.

Na ostalim spratovima je 129 apartmana sa integrisanim sobama, sa čijih terasa se pruža pogled na bujnu vegetaciju i privatni đakuzi.

U pitanju je, dakle, rezidencija koja formira krug, sačinjena od osam spojenih zgrada sa centralnom cenotom. Tako da je stvoren potpuni osećaj okruženosti prirodom, što pomaže u stvaranju posebne mikroklime koja smanjuje uticaj visokih temperatura, i to bez upotrebe sistema za klimatizaciju.

Dalje se omogućava reprodukovanje unakrsne ventilacije koja će obezbediti svežinu u bilo koje godišnje doba, piše amazingarchitecture.com.

Koncept sakupljanja vode se takođe poštuje, i predstavlja oporavak rečne vode. Cilj "DNK" je da pronađe ravnotežu između uma, tela i duše, kako bi se obezbedio istinski beg od svakodnevnog života, ostavljajući vas da uživate u meksičkom stilu.

Video: Snimili smo dve super jahte u Nici, evo kome pripadaju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>