• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Koka nije glavni krivac za uništavanje amazonske prašume: Zauzima 60 puta manju površinu od stoke

Vreme čitanja: oko 1 min.

Krčenje amazinske prašume je 2017. godine dostiglo neslavan rekord

  • 1
amazonske prašume u Kolumbiji Amazonske prašume u Kolumbiji / Foto: Pixabay

Glavni krivac za uništavanje amazonske prašume u Kolumbiji u poslednjih 40 godina nije gajenje biljke koke, već uzgoj stoke, pokazuju rezultati naučne studije Univerziteta Toledo.

- Želimo da konačno odstarnimo narativ da je koka glavni pokretač krčenja šuma - izjavio je vođa studije i istraživač sa ovog univerziteta, Pablo Murijo-Sandoval, a prenosi Gardijan.

Prema rezultatima studije za 2018. godinu, površina od 45.000 hektara iskrčene šume za gajenje koke, glavnog sastojka kokaina, bila je šezdeset puta manja od površine iskrčene šume za uzgoj stoke koja iznosi više od 3 miliona hektara.

Krčenje šuma se razbukatalo nakon potpisa mirovnog ugovora izmedju vlade Kolumbije i pobunjeničke grupe FARK 2016. godine. Pobunjenici iz grupe FARK su tada odložili oružje, izašli iz džungle i počeli da zauzimaju veliku površinu teritorije, koju su paljenjem i sečom drveća pretvarali u zemlju pogodnu za uzgoj stoke.

Krčenje amazinske prašume je 2017. godine dostiglo neslavan rekord, kada je iskrčeno 219.973 hektara, što predstavlja rast od 23 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Predsednik Kolumbije Gustavo Petro, izabran u avgustu prošle godine, najavio je zaokret državne politike koja je do sada bila veoma represivna prema uzgajivačima koke.

Video: Tanasković: Broj registrovanih vinarija povećan za 58 odsto

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>