• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Solarna elektrana Ekonomske škole Pirot počela da radi: Priključena na distributivni sistem

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vrednost projekta je oko 20.000 dolara

  • 1
Solarni paneli ploče Foto: Tanjug/AP

Počela je da radi solarna elektrana koja je instalirana na krovu Ekonomske škole Pirot pošto je priključena na distributivni sistem električne energije i na unutrašnje instalacije Škole. Solarna elektrana je finansirana od strane Fondacije za otvoreno društvo u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike u okviru projekta Solarni paneli i škole.

Ovo je prvi projekat ovakve vrste u Srbiji i Ekonomska škola Pirot jedna je od dve škole u Srbiji koje su dobile ovu donaciju. Veliku podršku realizacij ovog projekta, pružila je Gradska uprava Pirot. Vrednost projekta je oko 20.000 dolara.

Instalisana snage solarne elektrane je 15 Kw/h i radiće po režimu rada kupac-proizvođač. Elektrana će proizvoditi električnu energiju za potrebe Škole, a viškove će plasirati u distributivnu mrežu. Sredstva koje Škola bude uštedela, biće iskorišćena za saniranje i zamenu stolarije i druge vidove uštede toplotne energije, prenose Pirotske vesti. 

Realizacijom ovog projekta, Ekonomska škola Pirot i grad Pirot su i u oblasti ekološki prihvatljive proizvodnje elekrtične energije lideri u Srbiji.

Video: 9 efikasnih načina za uštedu energije na poslu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa Topka

    24. mart 2023 | 06:14

    Najveća solarna elektrana u Srbiji je izgradjena u Arandjelovcu u preduzeću Pestan. Izgradio je TKP 9 megavata pre 3 meseca i doradjuje se još 3 megavata. I sve je u funkciji.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>