• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stranci bi da ulažu u energetski sektor Srbije: Dolaze nam kompanije iz ove moćne države

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ambasadorka Kraljevine Švedske u Srbiji, Anika Ben David, ukazala je na rastući interes švedskih kompanija za ulaganje u energetski sektor Srbije

  • 0
Švedska Foto: Shutterstock

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se juče sa ambasadorkom Kraljevine Švedske u Srbiji Anikom Ben David, kojoj je prenela da je u toku finalizacija rada na Integrisanom nacionalnom energetskom i klimatskom planu koji će definisati scenarije na osnovu kojih će se utvrditi novi ciljevi u obnovljivim izvorima energije, energetske efikasnosti i emisije sa efektom staklene bašte.

Podsetila je i da je završena javna rasprava o izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, koje treba da omoguće prve aukcije za vetroelektrane.

- U realizaciji našeg cilja, smanjenja zavisnosti od fosilnih goriva, prirodni gas vidimo kao tranzicioni energent. Zbog toga je izuzetno važan završetak radova na interkonekciji sa Bugarskom i nastavak ulaganja u unutrašnju gasnu infrastrukturu. Kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, namera je da kroz trogodišnji plan aukcija dobijemo preko 400 novih megavata iz solarnih i vetroelektrana - navela je Đedović.

Ambasadorka Ben David je naglasila da je energetika postala bezbednosno pitanje i da se Švedska, kao i Srbija, suočava sa izazovima kada je u pitanju diversifikacija. Ukazala je i na rastući interes švedskih kompanija za ulaganje u energetski sektor Srbije.

- Zelena agenda je prioritet švedskog predsedavanja Evropskom unijom, a Švedska kao lider u zelenoj tranziciji može doprineti ubrzanju procesa dekarbonizacije u Srbiji. Takođe, kao zemlja sa višedecenijskim iskustvom upravljanja kritičnim mineralnim sirovinama, otvoreni smo za saradnju u ovoj oblasti - rekla je Ben David.

Video: Male solarne elektrane niču na krovovima u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>