• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Devojke iz Novog Pazara osmislile "eko bojanke": Svetska organizacija ih podržala

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Cilj nam je da Eko bojanke podelimo u što većem broju vrtića i škola", istakla je jedna od njih

  • 1
Devojke iz Novog Pazara Foto: RINA

Zagađenost vazduha u Novom Pazaru jedan je od većih problema, a da bi se u budućnosti bar malo promenila ova loša slika pokušaće da doprinese i pet mladih devojaka iz Sandžaka koje su došle na ideju da naprave Eko bojanke, kako bi i najmlađi postali svesni šta je aerozagađanje.

Ali, i da je neophodno da tokom odrastanja steknu ekološku svest kako bi svet u kom živimo bio lepše mesto za život.

- Projekat Eko bojanki predstavile smo na programu koji je organizovao UNICEF koji će našu ideju podržati sa početnim grantom od 100.000 dinara. Ono što nas je pokrenulo jeste misao da je neophodno i najmlađe upoznati koliko je bitna zaštita životne sredine, a da će njima to najzanimljivije biti kroz određeni vid igre. Cilj nam je da Eko bojanke podelimo u što većem broju vrtića i škola - Neira Hadžalić jedna od članica tima koji čini ukupno pet devojaka.

Za realizaciju projekta imaju tri meseca, a planiraju da bojanke podele u tri kategorije, za decu od tri do šest godina, od sedam do 10 i od 11 do 15 godina.

- Najmlađi će moći samo da boje, a stariji i da pročitaju određene propratne tekstove o značaju životne sredine i čistog vazduha, a oni najstariji biće podstaknuti da napišu neku pesmu ili priču isto vezano za tu tematiku. Najbolji radovi biće nagrađeni - dodaje Neira.

Osim nje, ovaj perspektivni tim čine još Mejrema Nicević, Hena Bošnjak, Sara Hasanović i Nizama Bronja. Od 52 mladih ljudi iz Nove Varoši, Raške, Prijepolja, Priboja, Kraljeva i Trstenika, upravo su one u pet odabranih timova kojima će biti dodeljena sredstva UNICEFA za realizaciju projekta.

Video: Godišnje sahranimo 50 miliona evra na smetlišta i deponije

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Рашка

    12. mart 2023 | 11:30

    5 младих девојака из Рашког округа !!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>