• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zelenija i čistija budućnost: Ova zemlja pokreće svoj prvi plan za hlađenje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Toplotni stres u Kambodži dovodi do godišnjeg gubitka BDP-a od najmanje 1,12 milijardi američkih dolara

  • 0
kambodža Foto: Pixabay

Vlada Kambodže pokrenula je svoj prvi nacionalni strateški plan o hlađenju kako bi zemlju dovela do zelenije, čistije i niskougljenične budućnosti.

Nacionalni akcioni plan za hlađenje Kambodže ima za cilj da smanji potražnju za hlađenjem, ojača pristup uslugama hlađenja kao što su hladni lanci za hranu i lekove, poboljša energetsku efikasnost uređaja i podstakne upotrebu rashladnih sredstava sa niskim potencijalom globalnog zagrevanja.

Održivi pristupi hlađenju su ključni za borbu protiv klimatskih promena. Takvi pristupi smanjuju gubitak hrane, poboljšavaju pristup zdravstvenoj zaštiti i lekovima, omogućavaju produktivan rad i štite od toplotnog stresa, što je posebno važno u zemlji u kojoj toplotni stres dovodi do godišnjeg gubitka BDP-a od najmanje 1,12 milijardi američkih dolara.

- Ako ozbiljno želimo da preokrenemo trenutne klimatske trendove, ne možemo se baviti hlađenjem naše planete uobičajenim pristupom - rekla je Dechen Tsering, regionalni direktor UNEP-a i predstavnik za Aziju i Pacifik.

- Kako potražnja Kambodže za hlađenjem raste, ona ima važnu priliku da usvoji novi put za hlađenje, pokazujući mogućnost i potencijal sistemskog pristupa hlađenju koji je pravičan, efikasan i pogodan za klimu.

Sa toplom i vlažnom klimom, potražnja za hlađenjem prostora u Kambodži će se udvostručiti u narednih 20 godina. Već sada čini 45 odsto potrošnje električne energije u zemlji.

- Kambodža pokazuje svoju spremnost da bude lider u obezbeđivanju održivog hlađenja razvojem Nacionalnog akcionog plana za hlađenje koji će pomoći u realizaciji njenog nacionalno određenog doprinosa i dugoročne strategije za neutralnost ugljenika za izgradnju održive, zelene, čiste i niskougljične ekonomije - rekao je NJ.E. G-din Sai Samal, ministar životne sredine.

Video: Srbija pretrpela zbog klimatskih promena štetu od 7 milijardi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>