• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Top 5 zelenih tehnologija koje mogu promeniti svet, a premalo se govori o njima

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li ste čuli za mlečni tekstil? Radi se o vrsti tkanine koja se izrađuje od kazeina. Rezultat je 100% prirodan materijal, gladak poput svile

  • 0
solar flower Foto: Smartflower / Ferrari / Profimedia

Svakodnevno smo okruženi temama i inicijativama vezanim za zelenu energiju i budućnost, iako deluje da je kreiranje i planiranje tih ideja i dalje "na čekanju", jer su mnoga zelena rešenja spremna - ali se ne primenjuju.

Naime, uglavnom imamo priliku da vidimo ili slušamo o ljudima koji imaju velike kompanije, pri čemu su njihovi koncepti naširoko poznati i istaknuti. Međutim, šta je sa onim zelenim tehnologijama koje bi, možda, mogle promeniti svet, ali se o njima ne priča dovoljno?

Na platformi Medium pozabavili su se upravo takvim, manje poznatim zelenim rešenjima, a mi za vas izdvajamo top 5 najzanimljivijih.

Plastični putevi

Sećate se plutajućeg otpadnog kontinenta u Pacifiku? Zamislite da možemo da zgrabimo svu tu plastiku za održavanje putne infrastrukture. Ta mogućnost zapravo postoji, piše Poslovni.hr, a zove se "Plastični putevi".

Naime, holandska firma "PlasticRoad" razvila je plastične puteve, a kao demonstraciju proizvoda napravili su dve deonice biciklističke staze od 30 metara, u holandskim gradovima Zwolle i Giethoorn. Upravo je u toku praćenje tih deonica, kako bi se bolje shvatio dugoročni uticaj projekta na lokalnu okolinu.

Ako demonstracija uspe, "PlasticRoads" time može značajno da smanji ugljenični otisak (50 do 72%) tradicionalne gradnje puteva, zahvaljujući dužem životnom veku i smanjenju transportnih kretanja, uključenih u izgradnju.

Solarni cvet

U pitanju je specifičan sistem solarnih panela, montiran na tlo i oblikovan kao cvet. Ali, za razliku od solarnih panela koji zahtevaju instalaciju, ovi cvetovi su potpuno prenosivi i spremni za priključivanje. Takođe, prednost je što se sistem sam čisti, dva puta dnevno, a to povećava efikasnost i trajnost.

Ipak, najveća razlika u odnosu na krovnu ploču je ta što cvet uključuje uređaj za praćenje sunca za maksimalnu proizvodnju solarne energije. "SmartFlower" proizvodi između 4-6 MWh/godišnje, zavisno od lokacije.

Zeleni zidovi

Biljni ili zeleni zidovi su poslednjih godina postali deo moderne arhitekture i primenjuju se često, mada se o njima generalno ne priča koliko bi - možda - trebalo. U pitanju su zidovi koje "održava" dovoljna težina različitih vrsta biljaka ili drugog zelenila koje raste na njima.

Budući da ove strukture imaju žive biljke, obično imaju i ugrađene sisteme za navodnjavanje. Osim vizuelnog efekta, spoljašnji biljni zidovi služe i izolaciji zgrade, zatim "hvatanju" kiše i osiguravanju staništa za insekte.

Singapur Capita Spring neboder Foto: Shutterstock

Održivi tekstil

Da li ste čuli za mlečni tekstil? Radi se o vrsti tkanine koja se izrađuje od kazeina. Iako je odavno cenjen zbog svoje mekoće i glatkoće, relativno je teško proizvesti kazeinska vlakna. Kako bi se dobilo takvo vlakno, kazein se ekstrahuje i pročišćava, a onda se dodatnim hemijskim procesima pretvara u pređu.

Ovi procesi se, tradicionalno, oslanjaju na otrovne hemikalije i značajne količine mleka. Ali, nemačka firma "Qmilk" je osmislila proces bez hemikalija i sa politikom nultog otpada.

Materijal se proizvodi na nižim temperaturama, i stoga zahteva manje energije od drugih procesa proizvodnje tekstila. Krajnji rezultat je 100% prirodan i gladak poput svilene tkanine.

Automobili na vodonik

Jedan od najboljih primera vozila na vodonik jeste Rasa, model koji proizvodi britanska firma "RiverSimple". Rasa je zamišljena tako da ima samo jednu svrhu: da bude pristupačna alternativa električnim vozilima. Ipak, još uvek je dostupna samo kao prototip, ali se može pohvaliti dometom od gotovo 500 kilometara i kratkim vremenom potrebnim za punjenje - svega nekoliko minuta.

Domet je postignut vrlo malom težinom (580 kg) i motorom od 11 KS ili 8,5 kw, koji može naterati automobil da dostigne maksimalnu brzinu od 80 km/h. Međutim, ono što je posebno zanimljivo je da se Rasa ne može posedovati.

Ako želite da vozite ovaj automobil, moraćete da plaćate pretplatu koja uključuje održavanje, osiguranje i vodonik. Tako dobavljač ćelija vodonika ostaje vlasnik, te mu je u interesu dugovečnost i pouzdanost Rase.

Video: Male solarne elektrane niču na krovovima u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>