• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Menja se Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije: Vlada usvojila predlog

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izmenama zakona postiže se balans između dva podjednako važna cilja - veće integracije OIE u energetski sistem i obezbeđenja sigurnog rada elektroenergetskog sistema

  • 1
posao, solarni paneli Foto: Pixabay

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE), kojim će biti omogućen dalji razvoj sektora OIE, uključujući i sprovođenje aukcija za nove kapacitete iz obnovljivih izvora, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Izmenama zakona postiže se balans između dva podjednako važna cilja - veće integracije OIE u energetski sistem i obezbeđenja sigurnog rada elektroenergetskog sistema u Srbiji.

- Izmenama zakona omogućiće se sprovođenje aukcija na način koji će investitore brže integrisati na tržište i omogućiti im preko potrebnu predvidljivost u pogledu troškova i podsticaja, a sa minimalnim troškovima po građane i državu, ali i podsticanje privatnih investicija u OIE, uz veću dostupnost proizvodnih kapaciteta za naše građane i privredu iz zelenih, čistih izvora - rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Ona je podsetila da Srbija trenutno oko dve trećine električne energije dobija iz uglja i da je povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora ključno za uspešno sprovođenje energetske tranzicije i smanjenje negativnog uticaja energetskog sektora na životnu sredinu.

- Da bismo to postigli, potrebno je bolje definisanje uloge i odgovornosti svih učesnika, kako bismo imali i veću proizvodnju zelene energije i stabilnost elektroenergetskog sistema i to je ono što želimo da postignemo kroz izmene ovog zakona - navela je Đedović.

Izmene zakona dopreće i rešavanju pitanja velikog broja zahteva za priključenje vetroelektrana i solarnih elektrana na elektroenergetski sistem koji izazivaju zabrinutost kod operatora sistema, između ostalog, kroz adekvatnije regulisanje odgovornosti prema elektroenergetskom sistemu komercijalnih projekata.

Jedna od promena u predloženim izmena i dopunama Zakona o korišćenju OIE odnosi se i na ograničenje instalisane snage kupaca-proizvođača, u skladu sa sličnom praksom u EU i Energetskoj zajednici.

Predloženo rešenje ima za cilj da postojeći model kupca-proizvođača, koji uključuje značajne povoljnosti i izuzeća u odnosu na obaveze ostalih učesnika na tržištu prema operatorima sistema, funkcioniše u jasno definisanim granicama kapaciteta koji su prihvatljivi sa aspekta sigurnosti rada elektroenergetskog sistema, ali i da omogući veće učešće građana i male privrede u energetskoj tranziciji, podstičući bolju uravnoteženost proizvodnje i potrošnje kupaca-proizvođača tokom godine, navedeno je u saopštenju.

Video: Dokaz da su žene sveznajuće: Devojke inženjeri iz Emirata izmislile su „džepnu flašicu“

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PECA

    16. mart 2023 | 15:56

    I zbog koga ste menjali, i ko je taj za koga ste nacrtali zakon baš onakav kakav njemu odgovara?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>