• 6
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Podignuta najveća solarna elektrana na jednom krovu na Balkanu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Podignuta najveća solarna elektrana na krovu u Srbiji

  • 6

Upravo je završena izgradnja najveće krovne elektrane na Balkanu, odnosno, na najvećoj površini na jednom objektu. Spektakularna solarna elektrana ima 3 MW, a prostire se na 15.000 kvadrata.

Vladan Komatović, generalni direktor kompanije Green Energy 360 koja je gradila ovu solarnu elektranu, kaže za Telegraf Biznis da je izgradnja trajala 2, 5 meseca.

- Reč je o najvećoj takvoj elektrani u Srbiji na jednom objektu (u celini). Projekat, od ugovaranja do puštanja u rad je trajao tri meseca što je izuzetno kratak rok - naveo nam je on.

Prema njegovim rečima, na ovaj način "Železara Metalfer" iz Sremske Mitrovice, na čijem objektu su sada solarni paneli, smanjila je emisiju Co2 za 3.000 tona. Dodatno, elektrana ima 3, 22 gigavat časa energije.

Firma, Green Enery 360 već radi na tehnologiji čiji je cilj očuvanje životne sredine.

Prema rečima našeg sagovornika, cena energije na svetskom tržištu nastaviće da raste, što je idealan trenutak da se postavljaju solarni paneli za čije sisteme su komponentne jeftinije, naričito što to omogućava i zakonski okvir.

"Prednost solarnih sistema je što mogu da se primene i na kućama tj. domaćinstvima, kao što to funkcioniše kod manjih odnosno velikih firmi. Period isplativosti je oko pet godina posle čega se dobija besplatna energija tokom čitavog dana", rekao nam je Komatović.

Kompaniji je ovo samo jedan novi u nizu projekata.

Video: Prvi solarni paneli kompanije Green Energy 360 na benzinskim stanicama

(Telegraf Biznis/V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>