• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rekordni rezultati: Za samo godinu dana ušteđeno 60.000 tona ugljen-dioksida

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova postignuća rezultat su saradnje više od 140 privatnih kompanija, sakupljača, reciklera i javno-komunalnih preduzeća uključenih u aktivnosti Sekopaka

  • 0
CO2 konferencija, sekopak Foto: Mirko Tabašević

"Sa više od 830.000 tona recikliranog otpada do sada, pokazali smo da je pitanje reciklaže odavno prevazišlo ekološke okvire i postalo tema od značaja za celo društvo i svakog pojedinca", istakla je generalna direktora kompanije Sekopak Violeta Belanović na ovogodišnjoj CO2 konferenciji.

Belanovićeva je dodala da je u Srbiji uz pomoć operatera ambalažnog otpada u 2021. godini ušteđeno više od 93.000 tona CO2, što znači da je udeo Sekopak i partnera veći od 60 procenata ušteđene emisije na nacionalnom nivou.

- Misija Sekopaka, kao pionira u oblasti upravljanja ambalažnim otpadom je da kontinuirano podiže standard za lestvicu iznad i da uspostavlja sistem koji će doprineti kvalitetnijem životu građana Srbije. Uz to, uvek ćemo biti podrška našoj širokoj mreži partnera kako bi jednostavnije i efikasnije postigli predviđene ciljeve. Rekordni rezultati iz proteklog perioda samo su dodatni motiv da nastavimo sa afirmacijom teme reciklaže i da svakim narednim projektom dostignemo i prestignemo već ambiciozne ciljeve koji su postavljeni pred sve nas - dodala je Belanović.

Najveći operater za upravljanje ambalažnim otpadom u Srbiji doprineo je smanjenju emisije ugljen-dioksida za više od 58.000 tona, a sedmu godinu zaredom reciklirane su rekordne količine otpada.

Ova postignuća rezultat su saradnje više od 140 privatnih kompanija, sakupljača, reciklera i javno-komunalnih preduzeća uključenih u kompanijske aktivnosti.

Sekopak je na ovogodišnjoj konferenciji dodelio sertifikate za doprinos u ostvarenju ovih ciljeva svojim partnerima, ali i po prvi put organizovao panel-diskusiju o budućnosti upravljanja ambalažnim otpadom na kojem su učestvovale Sandra Dokić, državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine, Mira Radenović, članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost grada Novog Sada, Sanela Veljanovski Mandić, iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju i Ivana Pavlović, menadžerka operacija kompanije Sekopak.

Tokom razgovora zaključeno je da je postavka infrastrukture za upravljanje otpadom preduslov uspešnog sistema.

- Iako je do sada čak 56 jedinica lokalne samouprave uspostavilo sisteme za separaciju ambalažnog otpada, svesni smo da na tom polju još uvek ima puno prostora za napredak. Mi u Ministarstvu zaštite životne sredine imamo obavezu, ne samo da obezbedimo funkcionisanje sistema, već i da konstantno radimo na podizanju svesti. Upravo zato, uspostavljanje poverenja građana u javno-komunalna preduzeća, biće od ključne važnosti ako želimo da sistem primarne separacije, odnosno odvajanja otpada, zaista zaživi - istakla je prilikom panela Sandra Dokić, državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine.

Pored redovnih aktivnost i stalnih napora na unapređenju sistema reciklaže, u proteklom periodu iza kompanije Sekopak je i veliki projekat "Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“ u okviru kog je podeljeno 800 zvona za staklenu ambalažu, dok je u toku konkurs za dodelu još 800 opštinama širom Srbije.

Pored toga kompanija trenutno realizuje i projekte "Pametno recikliraj" u Zrenjaninu, "Mala škola reciklaže" u Požarevcu i "Vlasina još čistija ljubav".

(Telegraf Biznis)

Video: Godišnje "sahranimo" 50 miliona evra na smetlišta i deponije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>