• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istorijski dan za Nemačku: Nakon šest decenija rada, gase preostale tri nuklearke

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemački komercijalni nuklearni sektor počeo je da radi 1961. godine

  • 2
Radijacija, radioaktivno, nuklearna elektrana

Foto: Pixabay.com

Nemačka danas zatvara svoje tri poslednje nuklearne elektrane, okončavajući šestodecenijski program, a Berlin planira da pređe na potpuno obnovljivu proizvodnju električne energije do 2035. godine.

Zemlja je obećala da će potpuno odustati od nuklearnih elektrana nakon nuklearne katastrofe u Fukušimi u Japanu 2011. godine, izazvane snažnim zemljotresom i cunamijem, podseća Rojters.

Berlin je odložio zatvaranje preostale tri nuklearke prošlog leta zbog toga što su bile smanjene isporuke ruskih energenata Nemačkoj zbog rata u Ukrajini.

Poslednje tri aktivne nuklearke doprinosile su samo oko 5 odsto proizvodnje električne energije u Nemačkoj u prva tri meseca ove godine prema ministarstvu ekonomije.

Nuklearna energija činila je samo 6 odsto proizvedene energije prošle godine, u poređenju sa 44 odsto iz obnovljivih izvora,pokazali su podaci saveznog zavoda za statistiku.

Ipak, dve trećine Nemaca se zalaže za produženje životnog veka reaktora ili vraćanje starih elektrana na mrežu, a samo 28% podržava postupno gašenje, pokazalo je istraživanje instituta Forsa ranije ove nedelje.

- Verujem da je ovo potkrepljeno strahom da situacija sa snabdevanjem jednostavno nije sigurna - kaže analitičar Peter Matušek.

(Telegraf Biznis)

Video: Male solarne elektrane niču na krovovima u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bitno

    15. april 2023 | 13:56

    Ćumur je zakon,moš se greješ mož da roštiljaš a mož i prase da okreneš ako pojevtini !

  • miki

    16. april 2023 | 03:39

    Da oni gase a nove će da grade u Srbiji

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>