• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako Taperver ode u istoriju, treba da znate: Koliko dugo možete da koristite svoju staru kutiju?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Taperver navodi na svom sajtu da od marta 2010. godine artikli za američko i kanadsko tržište ne sadrže BPA

  • 0
tupperware Tupperware Microwave Rice Maker / Foto: Printskrin/YouTube/TupperwareBrands

S obzirom da kultni kuhinjski brend, Taperver (Tupperware), gubi u trci sa konkurencijom, te nije isključeno da će nakon decenija poslovanja morati da stavi ključ u bravu, verovatno se pitate koliko dugo je bezbedno da koristite vašu posudicu - pogotovo ako je vintidž.

Pronalaženje odgovora na to pitanje za bilo koju vrstu plastičnih proizvoda za skladištenje hrane za višekratnu upotrebu, ne samo za Taperver, često se svodi na razumevanje od čega su napravljeni.

Bisfenol A, poznatiji kao BPA, je hemikalija koja se, prema Institutu za nauku o zdravlju životne sredine Sjedinjenih Država, godinama koristi u proizvodnji određenih plastičnih masa kako bi bile izdržljivije i otpornije na lomljenje. Nažalost, to ih takođe može učiniti potencijalno opasnijim po zdravlje.

U studijama na ljudima, izloženost BPA je povezana sa većim rizikom od širokog spektra zdravstvenih stanja ili problema, kao što su neplodnost, izmenjeni rast fetusa, poremećaj pažnje i agresije kod dece, sindroma policističnih jajnika, endometrioza i bolesti srca, rekla je Laura Vandenberg, profesorka na Univerzitetu Masačusets Amherst.

- Ako nije bezbedno na dan kada ga kupite, nije bezbedno 10 godina kasnije. U stvari, što ih duže posedujete, to su rizičnije po vaše zdravlje - rekla je profesorka.

Ipak, Taperver navodi na svom sajtu da od marta 2010. godine, artikli za američko i kanadsko tržište ne sadrže BPA.

Kompanija nije odgovorila na zahtev CNN-a za komentar.

Takođe, oznaka "bezbedno u mikrotalasnoj pećnici" na nekim plastičnim kontejnerima ne znači da je proizvod potpuno bezbedan sa zdravstvenog stanovišta, zaključuje profesorka.

(Telegraf Biznis)

Video: Jedna noć u njemu vredi kao prosečna plata u Srbiji: Otvara se prvi plutajući rizort na svetu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>