• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Projekat Vetrozelena udvostručiće naše kapacitete u proizvodnji struje"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Potpisivanje ugovora između CWP Europe i PowerChina Resources

  • 2

Kompanija "PowerChina" potpisala je danas ugovor o strateškom partnerstvu sa kompanijom "CWP Europe" o ulaganju u projekat izgradnje vetroelktrane "Vetrozelana" u Pančevu, a tom prilikom ministarka za energetiku i rudarstvo Dubravka Đedović rekla je da ovo velika i značajna investicija koja će svojom realizacijom gotovo udvostručiti kapacitete Srbije u proizvodnji struje iz vetra.

"Ovakav projekat menja energetsku mapu Srbije i utiče na ostvarivanje jednako važnih ciljeva koji se tiču zaštite životne sredine koja je veoma važna za nas kao i za smanjenje zagađenosti", rekla je ministarka u video obraćanju na potpisivanju ugovora.

Kako je Đedović rekla , Kina i Srbija su zemlje koje su prijatelji i strateški partneri, a imaju i dobre ekonomske i političke odnose zahvaljujući odličnim, prijateljskim i strateškim odnosima dva predsednika.

"Mi sprovodimo u delo ono što se dva državna vrha dogovore, a to je da radimo zajedno na važnim infrastrukturnim projektima. Primer toga je završetak termoelektrane u Kostolcu koju Srbija gradi sa partnerima iz Kine", istakla je ona dodajući da se termoelektrana gradi posle tri decenije.

Ona je rekla da se ulaganjem u projekat vetroelektrane "Vetrozelena" stiču novi uslovi za dalji razvoj čistih energija u Srbiji, smanjenje zagađenja i očuvanje životne sredine.

Skupu su prisustvovali pomoćnica ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu rudarstva i energetike Jovana Joksimović, izvršni direktor "CWP Europe" Dimitar Enčev i izvršni potpresednik kompanije "Power Ćina" He Šijou.

Potpisnici su ocenili da su ove dve kompanije u jedinstvenoj poziciji da primene globalno znanje i specifično regionalno iskustvo udruživanjem po prvi put na srpskom tržištu.

Investicioni ugovor o vetroelektrani od 300 MW stvara povoljne uslove za dalje unapređenje obnovljivih izvora energije u Srbiji i jasan je znak da je zemlja na putu diverzifikacije svog energetskog miksa, rekao je Enčev.

Vetrozelena je drugi takav projekat koji je CWP razvio u Srbiji, sa planiranom instalisanom snagom od 300 MW i 48 vetrogeneratora. Proizvodnja zelene energije u vetroelektrani "Vetrozelena" smanjiće emisiju CO2 za oko 820.000 tona svake godine.

Po završetku izgradnje i puštanja u rad 2025. godine, vetroelektrana "Vetrozelena" biće najveći takav projekat u zemlji.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    21. april 2023 | 19:36

    Ovom investicijom "kapaciteti " se uvećavaju samo pomenutim kompanijama.Zar stvarno neko veruje da profit od proizvodnje ide Srbiji??

  • Hogar

    21. april 2023 | 19:53

    E OVO JE KRADJA NOVCA OD NARODA....KAKVA ENERGIJA IZ VETRA KAD SRBIJA IMA SLABE VETROVE KOJI NECE BITI DOVOLJNI NI ZA PANCEVO A KAMOLI ZA NESTO VECE...PROFIT CE BITI SAMO.KOMPANIJAMA KOJE PRICAJU SARENE LAZE O ENERGIJI IZ VETRA PRESTATI SA TIM GLUPOSTIMA I.DOSTA NAM JE KRADJE......

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>